Rachelle Verhage

Reizen met kinderen

Hier kan ik uren over praten/schrijven. Reizen maken met kinderen. Jij hoeft natuurlijk geen reiziger of avonturier te zijn, maar dit ben ik wel. Dus ik vertel je graag meer over de reizen die wij gemaakt hebben als gezin en wat ze ons hebben gebracht. Puur als achtergrondinformatie, zodat je mij beter leert kennen en weet wie ik ben en waar ik voor sta als vrouw, maar ook als moeder.

Dit is Koekendoosje, ons tiny hous(je) dat we graag ergens in Zeeland zetten zo'n 3 maanden per jaar

New York, the city (and my kid) that never sleeps!

Toen onze zoon 5 jaar oud was kregen wij de kans om voor 7 maanden naar New York te verhuizen. Hoe moest dat met ons huis? Met mijn baan? Allemaal beren op de weg. Totdat Alex zei, “Wat voel je?” JA! Ik voelde een duidelijke JA en we gingen het gewoon doen. We verhuurden ons huis, ik nam 6 maanden onbetaald verlof op (en 1 maand vakantiedagen) en we where good to go. New York was FAN-TAS-TISCH. Elke dag ging ik met onze zoon op pad (Alex was 24/7 aan het werk) en leerden we samen de stad ontzettend goed kennen. Weet je wat ik mezelf nog herinner? De geur en de energie. New York heeft een goede vibe en de geur.. Man! De wortels van hoe wij onze kinderen op wilden voeden waren gelegd. 

New York

Drie kinderen, drie weken, drie eilanden

Toen onze jongste dochter 3 jaar oud was vlogen we voor 3 weken naar Bali, Ambon & Saparua (het eiland waar mijn opa vandaan komt). Ze had een rugzakje met haar knuffel en lievelingsspullen en stapte zonder aarzelen het vliegtuig in. Deze reis was pure inspiratie! Te zien hoe ons drietal volledig onze leefstijl omarmden en net zo avontuurlijk aangelegd waren als ons was fijn. Wel hielden we altijd het tempo aan van onze kinderen en voelden we feilloos wanneer iets ‘te veel’ was om dat op de rem te trappen. 

SAPARUA
Het eiland van mijn opa bezoek je door 2 binnenlandse vlucht vanuit Bali (MakasarAmbon) en een boottocht naar het eiland. Stapje voor stapje legden we alles aan onze kinderen uit en het ging. Het liep. Natuurlijk. Wow. Omdat ik intuïtief afgestemd ben op onze kinderen voelde (en nog) ik steeds wat ze nodig hadden om daar gehoor aan te geven. Van veiligheid tot ontspanning. Het was de reis van onze leven met als hoogtepunt het eiland Saparua waar ze kennis hebben gemaakt met een deel van mijn (en dus hun) cultuur. 

Jakarta Indonesië

Kansen creëeren en grijpen

De jaren die daarop volgden vlogen we naar Bonaire, Java, Italië, Zweden, Madoera, Kaap Verdië, Vancouver, Bali (nog 2 keer), Jakarta en leerden we kansen te creëeren die bij ons passen (!) en kansen grijpen. Ik vloog in 2016 alleen met 2 kinderen (9 jaar, 11 jaar) naar Jakarta omdat Alex daar voor 6 weken was voor zijn werk. Dat gevoel toen ik daar aankwam was zo fijn, want stiekem vond ik het best spannend. Alleen de verantwoording dragen voor onze kids, maar de reis was prima gegaan. Als ik nu terugkijk deed ik alles vanuit ‘JA, dat voel ik’ en overlegden we met onze kids hoe zij het vonden én bereidden we alles goed voor.

Communicatie kanalen
Wat ik hiermee wil zeggen? Dat jij als vrouw, als moeder, je gevoel mag volgen op voorwaarde dat de communicatie kanalen naar je kinderen open blijft staan. Zij voelen jouw energie, zij voelen wat je niet zegt en ze voelen of jouw gedrag vanuit angst, schuldgevoel of kracht komt. Wij wilden (willen) reizen, maar wát het ook is dat jij voelt… Deel het/Doe het. Wees open naar jezelf en je kinderen, ze voelen het toch wel (en gaan er anders hun eigen draai aan geven). Vaak hoorden wij “Wat een gesleep met de kinderen” maar zo was het voor ons niet. Wij kozen bewust voor een leven zoals ik je nu schets, dus own it. Laat je niet gek maken door je eigen overtuigingen of hokjes die je zelf creëert.

Schuldgevoel? NEE! 
Toen ik in 2014 (7 jaar, 9 jaar, 16 jaar) besloot als moeder elk jaar een week alleen op reis te gaan kreeg ik een stortvloed aan vragen over mezelf heen, “Voel je jezelf niet schuldig?” Nee. Ik heb mezelf als moeder nog nooit schuldig gevoeld. Schuldgevoel is iets van jou of van de buitenwereld. Het is niet van je kind. Jouw kind is puur en als jij open communiceert dan snapt jouw kind meer dan dat we denken. Daarbij… Alex was thuis. Wat is het verschil tussen dat Alex reist en ik thuis ben of dat ik reis en Alex thuis is?

Precies. Niets! 

#LOVE
Vancouver #canada

Laat je niet gek maken

Laat jezelf niet gek maken DOOR JEZELF. Leef jouw leven op jouw voorwaarden en leefregels, ook als moeder. Juist als moeder. Weet je namelijk wat jij ze dan mee geeft? Dat jouw kinderen ook op hun eigen voorwaarden hun eigen leven gaan leiden. En geloof me, daar worden ze veel gelukkiger van. 

Bonaire met ons drietal
Bali, Indonesië
Van Bali naar Java
Madoera, Indonesië

Dat welbekende zuurstofmasker

Je kent het welbekende zeggen wel… “Eerst je zuurstofmasker bij jezelf op, dan bij je kind(eren)..?” Dat is het wel, hè? Wij kunnen pas goed voor onze kinderen zorgen als we goed voor onszelf zorgen en aangaan wat we eigenlijk niet aan willen gaan. Tijdens mijn solo reizen kwam mijn oude pijn, die ik weggestopt had, naar boven en ontdekte ik mijn kracht en tot wat ik eigenijk in staat was als vrouw en als moeder. En precies dat… Dat is wat ik jou ga laten zien!
Liefs Rachelle