Vakantie. Het moment waarop je vaak even alles loslaat – behalve je koffer, want die mag niet zoekraken. En hoewel ik het dan nog steeds liefst denk: “ik prop me vol…”, weet ik ook dat die drie croissantjes bij het ontbijt en ijs na mijn lunch niet helpen omdat ik daarna urenlang met een opgeblazen buik rondloop.
Balans is het sleutelwoord. En nee, niet de “ik eet vandaag alleen een salade, want gisteren had ik een ijsje”-balans. De echte. En ja, “BALANS” ik vind het zo’n jeukwoord, maar totdat ik een ander passend woord gevonden heb, gebruik ik het.
Enfin… Hier zijn mijn 5 praktische (en realistische) tips waarmee ik (dus niet jij, maar hoe ik het doe) mijn eten rustig houd, zonder een zuur type te worden op vakantie (dat laatst is natuurlijk een grapje).

1. Het ontbijt(buffet)
Het ontbijtbuffet is soms nog wat verraderlijk: mijn innerlijke Corrie (criticus) zegt “vakantie!”, maar mijn darmen schreeuwen na dag drie dan om hulp. Ik begin dus elke dag steevast met eiwitten: eieren, Griekse yoghurt, kwark, fruit, wat noten/zaden en pitten. Ik laat het brood en zoetigheid een extraatje zijn wanneer ik daar toch nog zin in heb, maar geen startpunt. Zo houd ik mijn bloedsuiker stabiel en mijn energie op peil.
Bonus: je zit niet direct na het ontbijt al te puffen bij het zwembad.

2. Eén ‘ankermaaltijd’ per dag
Ik kies één maaltijd per dag (ik eet altijd -ook thuis- drie maaltijden zonder snack momenten -snacks eet ik direct na of tijdens mijn maaltijd) die ik bewust gezond en voedzaam houdt, hoe de rest van de dag er ook uitziet. Met één stabiel moment per dag houd je je lijf in een ritme -ook al is de rest een spontane chaos.
Bonus: wat ik zelf doe als de andere 2 maaltijden minder voedend zijn, is goed naar mijn porties kijken. Afgelopen week hadden we hier een shawarma proeverij en nam ik van alles één hap. Uiteindelijk ging dat prima!
3. Compenseer niet, maar beweeg slim
Na een avond uitgebreid eten hoef je de volgende dag niet te “boeten” met honger of cardio. Maak een flinke ochtendwandeling, zwem een paar extra baantjes in het zwembad of ga (net als thuis) ook tijdens je vakantie naar de sportschool. Beweging hoort wat mij betreft nu ook echt bij reizen, en het helpt je spijsvertering meer dan je denkt.
(hint: “ik loop naar het zwembad” telt alleen als je handdoek níet het enige is dat je draagt.)

4. Kies bewust je momenten (én geniet)
Zo’n lekkere pumpkin spice koffie met een paar scheutjes zoete siroop, ijsklonten én slagroom? Lust ik. Ik stel mezelf wel altijd eerst deze twee vragen: “Hoe voel ik mezelf daarna?” EN.. “Is het een 10+?” Sorry, maar voor een 7+ ga ik niet. Zo kies ik bewust, geniet ik altijd ten volle en laat ik de rest links liggen.
5. Neem iets van ‘jouw eten’ mee
Niet om controlfreak te zijn (want dat ben ik als het op eten aankomt allang niet meer) maar omdat ik soms even iets snel op de pak wil hebben. Wat ik vaak meeneem in mijn koffer? Eiwitpoeder (hier met kamelenmelk gemaakt, zo lekker), noten, pitten/zaden en zakjes beef jerkey. Zo voorkom ik dat ik eindigt met een zak chips, die ik uit verveling op eet, maar wanneer ik trek heb snel iets kan pakken uit mijn koffer. Of keukenkastje als ik tijdens de reis mijn koffer heb uitgepakt.

Dus ja, ik kies ook tijdens mijn reizen vaak voor gezondere opties. Niet omdat ik bang ben om 5 kilo aan te komen tijdens een reis (wat niet kan), maar omdat ik weet hoe rot ik me voel met een opgeblazen buik. En omdat ik -inmiddels 34 kilo afgevallen- de energie waar ik nu in leef fijn vind. Ik word elke ochtend uitgerust wakker, heb genoeg energie voor een gehele dag, ben niet meer de hele dag met eten bezig én voel me lichter. Dat is zelfkennis.
Ik wil me licht blijven voelen, en energiek. Maar dat betekent NIET dat ik perfect eet. Soms is er dat ijsje. Soms een borrelplank. Soms allebei. En weet je? Dat mag.
Want goed voor jezelf zorgen betekent óók dat je ruimte laat voor genot, spontaniteit en zachtheid. Het is de kunst om dan 1000% te kunnen genieten -zonder dat stemmetje dat zegt dat je het ‘nu verpest hebt’. Je hebt niets verpest. Je leeft.
De balans zit niet in controle, maar in bewustzijn. Je kunt genieten én gezond eten. Je kunt jezelf voeden én vullen. Je mag kiezen voor wat nu goed voelt -niet voor wat perfect lijkt.
Dus neem dat ijsje. Dip dat stokbroodje in die saus. Maar doe het wel bewust en zonder spijt en schuldgevoel, want zelfliefde smaakt beter dan schuldgevoel.
**dat leer ik de vrouwen in mijn zeer eigenzinnige -gebaseerd op ervaring en opleiding- traject. Wil je er meer over lezen? Klik dan hier.
