Rachelle Verhage

5 redenen waarom meal preppen een goed idee is tijdens het afvallen

Als je net als ik bezig bent met afvallen, weet je dat voeding een cruciale rol speelt in het bereiken van je doel (misschien nog wel meer dan je work-out). Eén van mijn meest effectieve manieren, was beginnen met meal preppen. Queen meal prep hier! Hear me out: door je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden, kun je mi op een duurzame manier afvallen. Dat is mijn manier hè? Maar probeer het eerst maar eens. Hier zijn vijf redenen waarom meal preppen voor mij tijdens het afvallen een goed idee is.

1. Tijd besparen

Een van de grootste voordelen van meal preppen is dat het je tijd bespaart. In plaats van elke dag te bedenken wat je gaat eten en het dan te koken, bereid je in één keer voor meerdere dagen eten voor. Je kunt maaltijden voor de hele week klaarmaken op één dag, bijvoorbeeld op zondag. Of zoals ik dat doe, 3x per week meal preppen voor 2 dagen (en die laatste dag sta ik zelf uitgebreider in de keuken). 

Door alles in één keer voor te bereiden, hoef je door de week alleen maar een maaltijd op te warmen. Dit betekent minder tijd in de keuken en meer tijd voor andere belangrijke zaken, máár dit betekent ook het voorkomen van impulsief eten. We kennen allemaal die momenten wel waarop we hongerig thuiskomen en het eerste het beste grijpen wat we kunnen vinden, toch? Juist door te meal preppen, heb je altijd gezonde, afgewogen maaltijden klaarstaan en mij heeft dat enorm geholpen. 

Leg bijvoorbeeld eens het volgende klaar: gevulde dadels, glaasjes yoghurt met fruit en chiazaad, 2 saladepotten, hummus, 2 potten met soep, een lekkere dressing. Zo kun je ontbijten, heb je tussendoortjes, twee keer lunch en soep voor bij het diner voordat je gaat koken. Hummus gebruik je als basis voor salades maar ook lekker in gerechten en de dressing? Die is ook multifunctioneel.

2. Gezonder eten

Met meal preppen heb jij de controle over wat er in je eten gaat. Je kunt verse, onbewerkte ingrediënten gebruiken. En omdat je je maaltijden vooraf plant, ben je minder snel geneigd om te grijpen naar ongezonde snacks of fastfood. Zoiets als boodschappen doen als je honger hebt versus als je geen honger hebt? Bovendien kun je beter letten op de juiste balans van voedingsstoffen in elke maaltijd, zoals voldoende eiwitten, groenten, en gezonde vetten.

3. Minder (eet)stress

We kennen allemaal de ‘stress’ van thuiskomen na een lange dag en dan nog moeten bedenken wat we gaan eten, toch? Met meal preppen hoef je daar dus niet meer over na te denken. Je hebt alles al gepland en voorbereid (geloof me dat voelt heerlijk). Dit vermindert niet alleen de dagelijkse druk, maar geeft -mij in iedergeval- ook een gevoel van rust. 

4. Geldbesparing

Gezond eten tijdens het afvallen hoeft niet duur of tijdrovend te zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken. Door te meal preppen bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Je doet juist bewuster boodschappen, waardoor je precies koopt wat je nodig hebt en voedselverspilling voorkomt. Het bespaart je ook tijd omdat je niet elke dag in de keuken hoeft te staan – perfect voor een druk leven waarbij je toch gezond en doelgericht wilt eten. We zijn niet allemaal keukenprinsessen 😉 

5. Variatie en consistentie

Veel mensen denken dat meal preppen saai is en dat je dagenlang hetzelfde moet eten. Het tegenovergestelde is waar. Doordat je van tevoren plant, kun je verschillende maaltijden maken en zorgen voor variatie in je weekmenu. Dit helpt je om consistent gezond te eten zonder dat het eentonig wordt. 

Meal preppen is voor mij een slimme strategie en bespaart me tijd, geld en (eet)stress.  Het vraagt zeker weten om een beetje planning en voorbereiding, maar de voordelen die je ervoor terugkrijgt, zijn het wat mij betreft meer dan waard. Ik sta overigens graag in de keuken in de avond maar als mijn lunch en ontbijt elke dag op de pak liggen, ben ik een blij mens. Direct aan tafel of mee in de tas naar buiten.  

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *