Rachelle Verhage

Weekmenu #8

Weekmenu #8 here we go! Afgelopen week was weeg-dag (ik weeg mezelf eens per 6 weken) en was ik 9 ons afgevallen. Nu hoor ik je denken, 9 ons in 6 weken? Dat is niet veel. Tóch was ik blij, want duurzaam afvallen is precies wat ik wil. Als ik te snel afval, dan is het nooit een leefstijl. Afvallen is voor mij een nieuwe leefstijl creëren. Eentje voor de rest van je leven, zodat je blijvend afvalt voor de juiste redenen. Mijn intrinsieke motivatie is deze: ik wil energiek ouder worden, zodat ik ook op latere leeftijd nog boodschappen kan tillen, op kan staan van de bank en uit een auto kan stappen. Alleen met zo’n intrinsieke motivatie (mijn mening) val je duurzaam af. Dus ben ik super blij met deze 9 ons! 

MAANDAG

Ontbijt: warme peer (stukjes peer roerbakken in koekenpan in wat kokosolie en pumpkin spice). Lekker met wat pompoen puree (klik hier) erdoor. Dit eet ik met een havermout crumble erbovenop. Zo lekker! 

Lunch: een snackbordje. Schep twee flinke eetlepels Hüttenkäse op een bord met daarover een theelepel crispy chili olie (indien je van pittig houdt). Leg hier wat gesneden rauwkost bij (bijvoorbeeld komkommer, wortel,  bloemkool, radijs) en wat crackertjes. Tijd om te dopen (liefde voor snackbordjes). 

* Ik eet graag een handjevol van deze crackertjes erbij. 

Dinner: zelfgemaakte falafel samen met een lekkere salade naar keuze met tahine dressing. Hier vind je recept van de falafel.

Tip: bewaar er wat voor morgen voor tijdens de lunch.

* tahinedressing: Meng 3 eetlepels tahine met 1 eetlepel citroensap, 1 teentje knoflook (geperst), en 2-3 eetlepels water om het dunner te maken. Breng op smaak met zout en roer tot een gladde saus. Voeg eventueel meer water toe voor een dunnere dressing. Perfect voor salades of falafel.

DINSDAG

Ontbijt: schaaltje Griekse yoghurt met een flinke lepel honing, bijenpollen (of een topping die je lekker vindt), walnoten en wat kokosrasp. 

Lunch: maak een lekkere salade (bijvoorbeeld met gegrilde groenten) met de restjes van de falafel van gisteravond. Een beetje hummus erbij (klik hier voor mijn recept) en een geroosterde zuurdesem boterham om te dopen. 

Dinner: witte rijst, met gebakken kikkererwten met stukjes komkommer en koriander. Klik hier voor het recept. 

You know the drill: bewaar wat kikkererwten voor op de salade van morgen!

WOENSDAG

Ontbijt: een geroosterde (zuurdesem) boterham met notenpasta (klik hier voor het recept) en stukjes banaan. 

Lunch: bak de rijst van gisteravond lekker op in een koekenpan samen met de gebakken kikkererwten. Lekker met een gekookt eitje of een gebakken eitje.

Dinner: één van mijn favoriete avondeten, een snackbordje! Girl’s dinner noem ik het ook weleens (als ik alleen eet). Mijn favoriet? Ik pak een houten snijplank (grijp vooral de restjes uit je koelkast) en ik leg daarop:

  • Een eetlepel ricotta of hüttenkäse (met daarover een theelepel chili olie)
  • Paar stengels komkommer, wortel, bleekselderij.
  • Een paar roosjes bloemkool (ik eet ze rauw)
  • Een paar stukjes kaas
  • Een eetlepel hummus
  • Twee gekookte eitjes 
  • Een paar velletjes nori
  • Een stukje zalm of gerookte makreel
  • Crackertjes of wat stukjes desempita
  • Een paar pistache nootjes
  • Een paar walnoten
  • Een mok met soep (denk aan een romige pompoensoep).
  • Gevulde paprika of peper (lekker met ricotta en wat chilivlokken)

Dan is het een kwestie van dopen, eten en genieten. 

DONDERDAG

Ontbijt: twee gebakken eitjes, 1/2 avocado en wat stukjes tomaat. Lekker wat (Keltisch zee)zout erover en peper.

Lunch: een dik belegde sandwich, met veldsla, spinazie, gegrilde pompoen (uit de oven) en een dressing van tomaten. Zie afbeelding voor het recept van de dressing. 

Dinner: boerenkoolsalade met peer (geloof me, deze is zo lekker). Klik hier voor het recept.

En als je nu denkt, huh? Een salade is toch geen avondeten? Ik ben ook niet van de salades, maar wel van die dikke vette. Vul de salade aan met wat nacho’s met een bietendip (klik hier) of een lekkere steak of een stukje vis.

VRIJDAG

Ontbijt: een matcha latte, soms heb ik alleen zin in een matcha latte (met kokosmelk of hazelnootmelk) als ontbijt. Ik koop altijd deze matcha. En maak mijn plantaardige melk altijd zelf met de Mulsi. 

Lunch: een lekkere pokebowl (zie afbeelding hieronder). Kook twee kopjes sushi rijst, dat is de basis. Dan op de rijst leg je stukjes zalm, avocado, komkommer, stukjes nori, wat pistache nootjes en eventueel wat stukjes mango (niet in het seizoen momenteel dus dan uit diepvries). Met een dressing van sesamolie, sojasaus, tahine, mayonaise en eventueel wat chili olie voor dat pitje. Strooi er wat zwarte sesamzaadjes over en je kunt eten. 

Dinner: homemade rode kool met peer, kardemom en pumpkin spice.  Klik hier voor het recept (én wat ik er het liefste bij eet). 

ZATERDAG

Ontbijt: rijstpap met twee halve bananen die je kort even bakt in de grilpan. Klik hier voor het recept van de rijstpap. 

Lunch: een lekkere dikke, vette pantosti. Eén van mijn favorieten? Twee zuurdesem boterhammen, met roomboter besmeren aan de buitenkant en beleggen met:

Sour cream mixen met een heel klein stukje (rauwe) blauwe kaas, meng even door elkaar en daar dan je brood mee besmeren. Dan lekker flink wat homemade kimchi (zó lekker) erop en genieten! Maar bouw vooral je eigen tosti. 

Dinner: Gado Gado met zelfgemaakte saus en flink wat groentes. Klik hier voor het recept en hoe ik het eet. O, omdat ik vanochtend al rijst heb gegeten, at ik het vanavond zonder rijst (wel met tempeh en flink wat groentes). 

ZONDAG

Ontbijt: een (zuurdesem)croissantje met roerei en dille. Perfect ontbijt voor deze zondag!

Lunch: b-a-l-a-n-s 😉 Na zo’n ontbijt lunch ik dan altijd wat lichter. Zoals een kopje soep (klik hier voor een lekker soepje). Eventueel met een stukje (desem)stokbrood.

Dinner: na een soepje heb je vast alweer trek 😉 Toch? Wat dacht je van een stukje tonijn? Klik hier voor het recept. 

Balans, je leest het zó vaak in mijn blogs, weekmenu’s en Social Media. Het is een jeukwoord, máár het is voor mij de manier om af te vallen, het is namelijk een lifestyle die je creëert. Als je jouw dag, of week, op die manier gaat zien dan kun je dat croissantje eten, en kun je ook een soepje eten als lunch. Je hoeft jezelf namelijk niet uit te hongeren om af te vallen. JUIST NIET. Je hoeft niet op een blaadje sla te leven of alleen broccoli met kipfilet. B-a-l-a-n-c-e baby! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *