Niet iedereen houdt van kikkererwten en dat snap ik. Ik moest ze ook leren eten, maar nu houd ik ervan en eet ik ze heel vaak. Dit simpele (gooi alles in de pan en roer) recept is zo lekker! Vooral met witte rijst, wat stukjes komkommer en verse koriander. De saus is ook lekker om je pitabroodje in te dopen! Trust me.
Wat heb je nodig?
- 400 gram kikkererwten (uit blik, uitgelekt en afgespoeld)
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in fijne stukjes.
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander
Voor de saus:
- 2 eetlepels sojasaus of kokos aminos (klik hier)
- 1 eetlepel honing of agavesiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel tahin (sesampasta), pindakaas of cashewnoten pasta voor een romige saus
- 1 theelepel sambal (optioneel, voor wat pit)
- 1 theelepel balsamico-azijn (voor wat extra diepte)
Hoe maak je het?
- Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken.
- Verhit de olijfolie in een wok en voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 2-3 minuten.
- Voeg de paprika toe en bak deze nog eens 5 minuten tot ze zacht begint te worden.
- Voeg dan de kikkererwten toe, samen met komijn, paprikapoeder, zout en peper.
- Roerbak alles samen voor 5 minuten, zodat de kikkererwten licht goudbruin en knapperig worden.
De saus - Meng in een klein kommetje de sojasaus, honing/agave, citroensap, tahin/pindakaas, sambal en balsamico-azijn tot een gladde saus.
- Giet de saus over de kikkererwten en groenten. Roer alles goed door en laat het nog 2-3 minuten sudderen, zodat de saus goed indikt en de kikkererwten bedekt.
Ik eet dit het liefste met witte rijst, maar je kunt het overal bij eten. Ook lekker op een salade!