Rachelle Verhage

Chiazaad pudding met yoghurt, kokosmelk en speculaaskruiden

Ik eet elke dag een ander ontbijt. Waarom? Omdat dit beter voor je is. Waarom? Ik som het even voor je op:

1.Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen. Door te variëren met je ontbijt, krijg je een breder scala aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Dit helpt tekorten te voorkomen en bevordert een gebalanceerd dieet.

2. Als je elke dag hetzelfde eet, kan het saai worden, waardoor je de neiging kunt krijgen om minder bewust met je voeding om te gaan. Door regelmatig te wisselen, blijft eten spannend en iets om naar uit te kijken, wat je motiveert om gezonder te blijven eten. Mijn mening hè?

3. Verschillende voedingsmiddelen hebben verschillende effecten op je spijsvertering. Door variatie in bijvoorbeeld vezelrijke of eiwitrijke ontbijtopties zorg je ervoor dat je spijsvertering actief en gebalanceerd blijft. Dit kan helpen bij een gezonde darmfunctie en het voorkomen van problemen zoals constipatie.

4. Verschillende soorten ontbijt geven je lichaam verschillende soorten energie. Eiwitrijk voedsel geeft je langdurige energie, terwijl koolhydraatrijke maaltijden je direct een energieboost kunnen geven. Door te variëren, kun je ontdekken wat voor jou het beste werkt op verschillende dagen, afhankelijk van je energiebehoefte.

5. Als je dagelijks met nieuwe ingrediënten en recepten experimenteert, leer je veel over koken en ontdek je nieuwe smaakcombinaties. Dit vergroot niet alleen je culinaire vaardigheden, maar kan ook leiden tot meer plezier in de keuken.

6. Het eten van verschillende voedingsmiddelen biedt je lichaam verschillende antioxidanten, vitamines (zoals vitamine C en D) en mineralen (zoals zink), die allemaal bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Variatie zorgt ervoor dat je een breed scala aan stoffen binnenkrijgt die helpen bij het bestrijden van ziektes.

Elke dag een ander ontbijt eten draagt dus bij aan een gezond en gebalanceerd dieet, het bevordert je algehele welzijn én maakt je eetpatroon veelzijdiger en interessanter.

Chiazaad pudding

Een van de ontbijtjes waar ik graag op terugval is chiazaad pudding. Ook omdat het zó gemakkelijk ‘s avonds al te maken is, waardoor je ‘s ochtends zo aan tafel kunt. Of het mee kan nemen onderweg. Een van mijn variaties is met koekkruiden, en die smaakt zo lekker! Hierbij het recept. 

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels yoghurt
  • Scheutje kokosmelk (ongeveer 50 ml)
  • 1/2 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1/2 theelepel moringabladpoeder
  • 1 theelepel dadelsiroop (of naar smaak)
  • 50 ml melk
  • 1 nectarine
  • 10 g pure chocolade, fijngehakt

Hoe maak je het klaar?

  1. Meng in een glazen potje de chiazaad, lijnzaad, yoghurt, kokosmelk, melk, dadelsiroop, nectarine en koek- en speculaaskruiden goed door elkaar. Voeg ook de moringabladpoeder toe en roer tot het een glad mengsel is. Schroef de deksel erop, schud goed, en zet deze minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast zodat de chiazaadjes kunnen opzwellen en de pudding dikker wordt.
  2. Verdeel de chiazaadpudding over twee kommen of glazen en bestrooi eventueel nog met wat met geraspte pure chocolade of kokos! Ook lekker!

    Hier kun je de video bekijken! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.