Dat ik dol op bieten ben, mag geen verrassing zijn. Deze bieten hummus is zo ook ontstaan. Want je kunt nooit genoeg bietjes eten toch? Lekker bij een borrelplank, op een boterham of op een tortilla. De mogelijkheden zijn (wederom) eindeloos.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor 4 porties):
- 200 gram gekookte bieten (voorgekookt of zelf gekookt, wat jij wilt).
- 100 gram kikkererwten (uitgelekt, uit blik of pot)
- 1 potje mais (uitgelekt)
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels tahin (sesampasta)
- Sap van 1 citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 tl chilivlokken (optioneel)
- 2 eetlepels water (of meer, afhankelijk van de gewenste dikte)
- 1 tl rauwe honing
- 4 eieren
- Verse koriander
- Verse parmezaanse kaas (optioneel)
Hoe maak ik het?
We gaan de bieten hummus maken:
- Doe de gekookte bieten, mais, kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, komijnpoeder, chili vlokken, honing, zout en peper in een keukenmachine of blender.
- Blend alles tot een gladde puree. Voeg indien nodig water toe, één eetlepel per keer, om de hummus dunner te maken. Proef en pas de smaak aan met extra zout, peper, spicy chili vlokken of citroensap indien nodig. Simpel he? Precies. Gemak dient de afvallende mens 😉
Dan nog even de eieren koken:
- Breng een pan met water aan de kook en voeg de eieren toe.
- Kook de eieren 8-10 minuten voor hardgekookte eieren. Haal ze vervolgens uit het kokende water en leg ze in een kom met koud water om af te koelen. Pel de eieren zodra ze zijn afgekoeld.
Hoe ik het serveer voor een borrelplank?
- Schep de bietenhummus in een kom of verdeel over een bord. Snijd de gekookte eieren doormidden en leg ze bovenop de hummus.
- Strooi daar wat parmezaanse kaas over.
- Besprenkel met wat extra olijfolie en garneer met verse koriander voor extra smaak en kleur.
Tips (dus ook lekker voor de lunch):
- Serveer de bietenhummus met spelt pita, crackers, of groenten zoals wortel- en komkommerstaafjes voor een gezonde snack.
- Smeer de bietenhummus op een boterham, strooi er wat parmezaanse kaas over en eet daar een gekookt eitje bij. Lekker én je hebt tijdens je lunch direct al een deel van je groentes binnen.