Eenvoudig cranberrysaus recept met dadels: suikervrij en heerlijk

Zijn cranberry's gezond?

Wist je dat cranberry’s een voedzame toevoeging aan je dieet zijn, vooral als je kiest voor de pure en onbewerkte varianten? En dan heb ik het helaas niet over cranberryproducten zoals sap en gedroogde cranberry’s. Deze bevatten (vaak) onnodige toegevoegde suikers. Enfin, veel mensen vinden cranberry’s te zuur en laten ze daarom liggen, maar laat ik nu dol zijn op zuur! Deze cranberry saus is zó lekker, met dat zuurtje én een zoetje, en ook nog eens zonder toevoegingen. Lekker door je dressing, over je havermout of over een stukje vlees (of vis). Ik vertel je hoe ik hem maak en geloof me: dit kan iedereen maken.

Nog heel even wat gezondheidsvoordelen op een rijtje (altijd fijn):

  • De hoge concentratie vitamine C in cranberry’s helpt je immuunsysteem te versterken.
  • Cranberry’s bevatten veel antioxidanten.
  • Verse cranberry’s bevatten weinig calorieën (ongeveer 46 kcal per 100 gram) en veel voedingsvezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Wat heb je nodig deze cranberry saus?

Máár vier ingrediënten (ik zei toch iedereen kan het maken):

  • 250 g cranberries (vers of diepvries)
  • 2 dadels (ontpit)
  • Snufje kaneel (naar smaak)
  • 100 ml water

That’s it.

Hoe maak ik deze cranberry saus?

    • Spoel de cranberries af onder koud water en verwijder eventueel beschadigde exemplaren.
    • Snijd de dadels in kleine stukjes om het mixen makkelijker te maken.
    • Doe de cranberries, stukjes dadel, kaneel en het water in een kleine pan.
    • Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.
    • Laat de saus dan zachtjes pruttelen op laag vuur, terwijl je af en toe roert. Dit duurt ongeveer 10 minuten, of tot de cranberries openbarsten en het mengsel begint in te dikken.
    • Gebruik een staafmixer of blender om de saus glad te maken. Wil je een grovere textuur? Dan kun je dit overslaan en de saus met een vork of lepel licht pureren (dat doe ik altijd).
    • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur. Tijdens het afkoelen zal de saus verder indikken.
    • Roer er dan nog een snufje kaneel door heen en bewaar de saus in de koelkast. Natuurlijk wel eerst proeven, hè?

Zoals ik al zei, ik eet dit graag over mijn havermout, over een stukje vlees (ook lekker) en als onderdeel van een lekkere dressing. The sky is the limit én het is mega gezond. 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *