Thoughts about food
Afvallen, manmanman. Ik kan er een boek over schrijven. Het is niet zomaar een reis, het is een geweldigfantastische reis, afgewisseld met tranen, onzekerheid en even de vooruitgang niet meer zien die je maakt. Het is zweten, elke dag weer komen opdagen voor jezelf, consistent zijn, maar ook voelen, onderzoeken en die intrinsieke motivatie hebben (of vinden). Want als jij weet wáárom je wilt afvallen, dus écht voor jou en niet omdat de Westerse wereld een bepaald ideaal nastreeft, dan gaat het je lukken. Dan lukt het je consistent te zijn. Je wilt wel opdagen voor jezelf want (in mijn geval) je wilt vitaal ouder worden, zodat je op je 70e nog wél die lage auto in kan stappen.
O, en vergeet niet je niet langer verstoppen achter al die smoesjes die we zo graag gebruiken 😉
Ook deze week heb ik weer eetinspiratie voor je in de vorm van een weekmenu. Haal er jouw krenten uit of volg hem op de voet. Up to you!
MAANDAG
Ontbijt: warme stukjes peer met daarop scrambled havermout met pumpkin spice. Klik hier voor het recept van de scrambled havermout.
“Een taartje op deze maandagochtend.”
Lunch: een (desem) croissant met whipped geitenkaas met gegrilde pompoen uit de oven. Zo lekker! Klik hier voor het recept.
Dinner: bio kippendijen met geroerbakte spinazie, coleslaw en dille-yoghurt dressing. Klik hier voor het recept.
Ik eet het zelf zonder de tortilla’s (zeker omdat ik tussen de middag al een croissantje op heb), maar onze kids vinden het lekker met tortilla’s en dan koop ik bij de Appie deze: klik hier.
DINSDAG
Ontbijt: een schaaltje yoghurt met bijenpollen (klik hier), rauwe honing (een drizzle) en warme appel met kaneel.
Lunch: een salade met gegrilde kikkererwten (klik hier), stukjes gegrilde pompoen (kunnen samen in de oven), cranberry’s, veldsla met een dressing van olijfolie met citroensap, lepeltje mayonaise, edelgistvlokken, koriander en een beetje yoghurt (kan allemaal in de blender).
*zie afbeelding hieronder
Dinner: soep met restjes en witte rijst. Zo lekker en voor mij echt een gerecht van vroeger. Klik hier hoe ik het maak.
Warm fruit, en in dit seizoen appel en peer bijvoorbeeld, vind ik zo lekker. Super simpel ook: in een steelpannetje smelt je wat kokosolie, daarin gaan de stukjes fruit. Dan wat kruiden zoals kaneel of pumpkin spice eroverheen en met een mini beetje water laat je het even staan pruttelen. Zo lekker bijvoorbeeld als topping over je yoghurt.
#spicykeukenprinses
WOENSDAG
Ontbijt: een flinke kop bottenbouillon*. Klik hier voor het recept.
*Dit is de tijd van de warme ontbijtjes (eigenlijk eet ik die jaarrond), en zeker als je on-the-go bent, is bottenbouillon super fijn. Je drinkt het als koffie of thee, heeft mega veel gezondheidsvoordelen én is lekker.
Lunch: eiermuffins (zie recept hierboven) met restjes groenten die je nog hebt liggen (the sky is the limit he). Zie hierboven voor het recept. Lekker aftoppen met kiemgroentes!
Dinner: noodles met kokos aminos, tahine, wortel, sesamzaadjes en kipfilet. Bekijk hieronder het recept.
Ik bestel overigens altijd deze noodles.
DONDERDAG
Ontbijt: wentelteefjes met warm fruit als topping. Hoe je ze maakt? Dat vind je hier.
Lunch: een restje van de noodles van gisteravond, lekker met een omelet erop en wat chili olie. Of met wat atjar of kimchi!
* Ik maak altijd zelf chili olie, volgens dit recept en gebruik dan rijstolie. Klik hier.
Dinner: een dikke tartaar met een broodje van ui en gebakken champignons. Klik hier voor het recept.
VRIJDAG
Ontbijt: snackbordje met daarop twee gekookte eitjes met daarover wat (Keltisch)zeezout, een schepje Hüttenkäse of ricotta met daarover wat chilivlokken (of zonder als je niet al te pittig eet) en een drizzle goede olijfolie. Eet hier eventueel twee desem crackers bij om erin te dopen.
Lunch: pitabroodjes roosteren (ik haal ze altijd bij de toko, die zijn zonder zooi) en besmeren met avocadodip (avocado prakken, met wat peper/zout en citroensap). Daarover gaan de gegrilde kikkererwten (kikkererwten, 10 minuten in de oven met olijfolie, paprikapoeder. knoflookpoeder en komijn) en daarover wat gegrilde bloemkool (klik hier voor dat recept). TIP: Lekker met koriander! Zie foto!
Dinner: in de herhaling, wan zo lekker! vegan (bloemkool)paella met gerookte amandelen en tofu. Klik hier voor het recept.
ZATERDAG
Ontbijt: warme appel in stukjes (even in de pan met wat kokosolie) en dan bestrooien met verse kaneel. Een soort fruithapje van vroeger 😉
Lunch: een dikke vette omelet met alle restjes groentes die je nog hebt liggen in je groentelade. En een kop pompoensoep erbij, nu in het seizoen en zooo lekker! Klik hier voor het recept. Lekker met wat kiemgroenten!
*omelet is mijn go-to! Geen zin, geen tijd, geen inspiratie? Klop wat eitjes en wat melk door elkaar, peper/zout en wat groentes en je kunt eten. Ook lekker als je wel liever brood eet op twee geroosterde boterhammen).
Dinner: een gepofte zoete aardappel (klik hier) met een warme salade (klik hier).
ZONDAG
Ontbijt: vanochtend deel ik hetzelfde ontbijt als we op het retraite eten! Warme stukjes appel en stukjes peer (gebakken in kokosolie) met een dakje van scrambled havermout (klik hier hoe je dit maak).
Lunch: slaschuitjes (in plaats van een cracker of een wrap) met ei-avocadosalade. Deze salade met wat extra kerrie is zó lekker. Lees hier hoe je de salade maakt.
Hoe maak je zelf op een gemakkelijke manier mayonaise? Klik hier (zoveel lekkerder).
Dinner: gestoofde venkel (zó lekker) met ansjovis. Ik eet daar altijd een stukje bio vlees bij, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt. Zie de video hieronder voor het recept.
Dit was weekmenu #7 alweer en ik hoop dat het een lekkere week voor je wordt. Balans is voor mij key zoals je ziet: wanneer ik zwaarder lunch, dan eet ik de rest van de dag lichter. Jeukwoord (ba-la-ns) maar het is wel oprecht mijn geheim (naast het vele sporten en stoppen met smoezen bedenken). Als je vragen hebt? Stuur me een DM via Instagram. Selamat makan!