Rachelle Verhage

Geroosterde pompoen-wortelsoep met sinaasappelolie

“Wat is het hoofdgerecht?” krijg ik standaard als vraag als ik tegen Alex zeg dat we soep eten. Hij vindt soep geen maaltijd, maar een bijgerecht of een voorgerecht. Ik vind soep super lekker als maaltijd, vul het soms aan met wat zuurdesembrood als ik erg trek heb. O, ik vind soep ook echt een heerlijk ontbijt trouwens! Probeer het maar eens. 

Wat heb je nodig?

Voor de soep (2 personen):

  • 1 kleine pompoen (bijv. flespompoen), geschild en in blokjes gesneden
  • 4-5 wortels, geschild en in stukken gesneden
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 liter (zelfgetrokken) bouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • rasp van 1/2 sinaasappel (voor over de pompoen en wortel voordat ze de oven in gaan)

Voor de sinaasappelolie:

  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • Rasp van 1 sinaasappel

Hoe maak ik het?

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Leg de pompoen, wortels, ui en ongepelde knoflook op een bakplaat.

  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met komijnpoeder, kaneel, zout en peper én citroenrasp. 

  • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Haal de knoflook na het roosteren uit de schil.

  • Doe de geroosterde groenten (inclusief de gepelde knoflook) in een soeppan.

  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel langzaam aan de kook.

  • Laat de soep 10-15 minuten zachtjes pruttelen om de smaken goed te laten mengen.

  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde, romige soep. Voeg indien nodig extra bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken of laat hem lekker dik (houd ik zo van). 

  • Breng op smaak met extra zout en peper indien nodig. 


    Sinaasappelolie maken
    :

    • Meng olijfolie met de sinaasappelrasp van 1 sinaasappel. Roer goed door en laat minimaal een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

    • Schep de soep in kommen en druppel een beetje van de sinaasappelolie over elke kom voor een frisse citrusdrizzle. Optioneel kun je de soep afmaken met wat geroosterde pompoenpitten of een takje verse tijm.

       

Lekker tijdens de lunch, als voorgerecht voor je dinner of gewoon tussendoor. Een kommetje soep is altijd een fijn en lekker idee. 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *