Rachelle Verhage

Groenteballen gevuld met restjes groente uit je koelkast

Verstoppertje spelen?

Ik eet veel groentes, elke dag weer. Maar ben niet dol op alle groentjes, zoals gekookte broccoli. Wat ik vroeger overigens deed toen onze kids nog klein waren? Verstoppertje spelen met groentjes. Dan maakte ik onder andere deze groenteballen en verstopte daar de restjes groente uit de koelkast in. Ik laat je zien hoe ik ze maak.

Ingrediënten

  • 400 gram biologisch (als dit kan) rundergehakt
  • 1 middelgrote ui, heel fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, heel fijngehakt
  • 150 gram restjes groenten (zoals paprika, courgette, wortel, champignons), ook heel fijngehakt
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel of havermout 
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel verse peterselie of bieslook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel cayennepeper 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal licht in met wat roomboter.

  2. Hak de ui, knoflook, en restjes groenten fijn. Zorg ervoor dat de stukjes groenten klein genoeg zijn om goed in de gehaktballen te passen.

  3. Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de fijngehakte ui, knoflook, restjes groenten, ei, paneermeel (of havermout), mosterd, kruiden, paprikapoeder, cayennepeper, zout, en peper toe. Meng alles goed door elkaar met je handen tot een stevig, maar niet te droog mengsel. Als het te nat is, voeg dan wat extra paneermeel of havermout toe.

  4. Neem een portie van het gehaktmengsel en rol het in een bal ter grootte van een pingpongbal of iets groter (!!). Leg de groenteballen in de ingevette ovenschaal of gietijzeren pan zoals ik dat doe.

  5. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak de groenteballen gedurende 20-25 minuten, of totdat ze goudbruin en gaar zijn van binnen. Halverwege de baktijd kun je ze eventueel een keer omdraaien.

  6. Haal de groenteballen uit de oven en laat ze een paar minuten rusten. 

Tips

  • Voeg kruiden zoals komijn, tijm, of oregano toe voor extra smaak.
  • Dit recept is ideaal om allerlei restjes groenten op te maken. Probeer ook eens met gekookte broccoli, geroerbakte spinazie, of maïs.
  • Bewaar eens 1 bal, en eet deze als broodbeleg de volgende dag. Zo lekker! 

Een leuke manier om meer groentes binnen te krijgen! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.