Rachelle Verhage

Paddenstoelen-shoarma met yoghurt-knoflooksaus

Stel je voor: je favoriete shoarma, maar in plaats van vlees, schieten er ineens paddenstoelen uit de pan?Maak je geen zorgen, dit is geen trip, maar wel een smaakavontuur dat je bijblijft. Ik vervang soms het (shoarma)vlees door een bonte mix van paddenstoelen, die dankzij een knoflook dressing de sterren van de avond worden (oké, bij ons dan- niet bij onze kids). 

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de paddenstoelen-shoarma:

  • 200 g oesterzwammen
  • 200 g kastanjechampignons
  • 150 g shiitake paddenstoelen
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el olijfolie

    Kruiden:
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl cayennepeper (optioneel, voor extra pit)
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 el citroensap

Ingrediënten voor de yoghurt-knoflooksaus:

  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • Snufje zout
  • Snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 el fijngehakte verse peterselie.

 

Hoe maak je het?

Paddenstoelen-Shoarma:

  1. Veeg de paddenstoelen schoon met een vochtige doek. Snijd de oesterzwammen in reepjes, en de kastanjechampignons en shiitake in dunne plakken.

  2. Meng in een grote kom de olijfolie, knoflook, komijn, paprikapoeder, korianderpoeder, tijm, cayennepeper (indien gewenst), peper, zout en citroensap. Voeg de paddenstoelen en uienringen toe en schep alles goed door, zodat de paddenstoelen de marinade opnemen. Laat het mengsel 10-15 minuten marineren.

  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gemarineerde paddenstoelen toe. Bak ze in ongeveer 8-10 minuten goudbruin, terwijl je ze regelmatig omschept. De paddenstoelen moeten mooi bruin worden en een licht krokante textuur krijgen.

Yoghurt-Knoflooksaus:

  1. Meng in een kom de Griekse yoghurt met de knoflook, olijfolie, citroensap, zout, en peper. Roer alles goed door tot een romige saus.

  2. Voor extra smaak kun je de saus afmaken met wat fijngehakte verse peterselie.

Dan is het een kwestie van opdienen en opeten. Je kunt ze eten met een pita broodje, maar probeer ook een een slawrap, zo lekker! Ik eet het zelf overigens met een zuurdesem bolletje dat ik haal bij de zuurdesem bakker hier in de stad.

Toegeven, ik vind shoarma van biologisch rundvlees erg lekker en kies niet vaak voor de vegetarische optie, maar eerlijk is eerlijk? Lekker is hij wel. En gezond. 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *