Stamppot zuurkool, weer zo’n gerecht waar je me bijna voor wakker kunt maken. Alleen dan wel zonder jus, zonder spekjes en met een twist. Just the way I like it. Ik zal je laten zien hoe ik het maak, en die twist? Citroenrasp met een halve rode peper.
Wat heb je nodig?
- 500 g zuurkool
- 750 g aardappelen van de boer (ik neem kruimige zelf)
- 300 g kalkoenfilet, in reepjes gesneden
- 1/2 rode peper, fijngehakt (zaadjes verwijderd voor minder pit)
- 300 ml runderbouillon (bij voorkeur zelfgemaakt natuurlijk)
- 1 eetlepel roomboter
- Rasp van 1 citroen
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- Paprikapoeder (optioneel)
Hoe maak ik het?
Stap 1, de aardappelen koken:
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een ruime pan met water en een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een ruime pan met water en een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Dan de zuurkool bereiden:
- Giet de zuurkool af en voeg deze toe aan een andere pan. Doe er het laurierblad bij en voeg een beetje water toe, zodat de zuurkool licht kan stoven. Laat het op laag vuur ongeveer 15 minuten stoven tot de zuurkool een beetje zacht is. Giet eventueel overtollig water af en verwijder het laurierblad.
- Giet de zuurkool af en voeg deze toe aan een andere pan. Doe er het laurierblad bij en voeg een beetje water toe, zodat de zuurkool licht kan stoven. Laat het op laag vuur ongeveer 15 minuten stoven tot de zuurkool een beetje zacht is. Giet eventueel overtollig water af en verwijder het laurierblad.
Stap 3, kalkoen bakken:
- Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kalkoenreepjes ongeveer 6-8 minuten (lekker kruiden met peper en zout), totdat ze gaar zijn. Voeg halverwege de rode peper toe en bak deze kort mee. Dat laatste is optioneel he? Want ik houd van pit.
- Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kalkoenreepjes ongeveer 6-8 minuten (lekker kruiden met peper en zout), totdat ze gaar zijn. Voeg halverwege de rode peper toe en bak deze kort mee. Dat laatste is optioneel he? Want ik houd van pit.
Dan gaan we de aardappelen stampen:
- Giet de aardappelen af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper, en voeg naar behoefte een scheutje runderbouillon (zoveel lekkerder dan jus) toe tot je een smeuïge stamppot krijgt.
- Giet de aardappelen af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper, en voeg naar behoefte een scheutje runderbouillon (zoveel lekkerder dan jus) toe tot je een smeuïge stamppot krijgt.
Dan maken we de stamppot af:
- Meng de gestoofde zuurkool door de gestampte aardappelen en roer de kalkoenblokjes erdoor.
- Voeg de resterende runderbouillon beetje bij beetje toe tot de stamppot de gewenste smeuïgheid heeft en voeg dan kruiden toe die jij lekker vindt (peper, zout en paprikapoeder zijn mijn favoriet)
- Als dan op mijn bord ligt, rasp ik er flink wat citroenrasp overheen. Geloof me! Dit maakt het verschil (ik strooi nog wat rode pepers erover en kan aan tafel, maar ook dat is optioneel).
Een simpel, puur en mega gezond gerecht. O, en lekker!
Lekker hapje Rachelle! Ik doe er volgende keer 2 rode pepertjes in en dan fruit ik een uitje mee:-) Wat denk je ervan?
Ook super lekker!! Goede tip!!