Rachelle Verhage

Zoete aardappel bitterballen

Dit is zo ongelofelijk lekker, ik zou dit élke dag kunnen eten. Zoete aardappel bitterballen. Lekker! Ik geef je het recept en ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Ik frituur ze overigens in ossewit, want dat vind ik een gezondere keuze. 

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

  • 2 middelgrote zoete aardappelen (400-500g)
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100g geraspte kaas (oude kaas of Parmezaanse kaas)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel chilivlokken (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • 150g paneermeel (of panko)

Paneerlaag:

  • 100g amandelmeel
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 150g paneermeel (panko voor extra krokant resultaat)

 

Hoe maak je ze?

    • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in gezouten water gedurende 10-12 minuten, of tot ze zacht zijn.
    • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een gladde puree. Laat dit vervolgens even afkoelen.
    • Verhit wat kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de heel fijngesneden rode uien en knoflook totdat ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
    • Voeg de uien en knoflook toe aan de zoete aardappelpuree.
    • Roer de geraspte kaas, paprikapoeder, knoflookpoeder, chilivlokken (indien je die gebruikt), en zout en peper door de puree. Meng het allemaal goed door elkaar.
    • Voeg daarna 150g (ongeveer, kijk even wanneer het stevig genoeg is)  paneermeel toe aan de vulling en meng tot het een stevige massa wordt die je kunt vormen. Laat dit mengsel even opstijven in de koelkast, ongeveer 2/3 uur.
    • Neem een kleine hoeveelheid van het afgekoelde aardappelmengsel (ongeveer een eetlepel) en rol dit in je handen tot een balletje.
    • Herhaal dit totdat het mengsel op is en dan begint the fun.
    • Rol de balletjes eerst door het amandelmeel, doop ze daarna in het losgeklopte ei en rol ze tot slot door het paneermeel (of panko voor extra knapperigheid).
    • Zorg ervoor dat elk bitterballetje goed bedekt is.
    • Verhit dan in een frituurpan de ossewit (of kokosolie kan ook, maar dat wordt een kostbare bal dan).
    • Frituur de bitterballen in kleine porties gedurende 3-4 minuten, of tot ze goudbruin én knapperig zijn.
    • Laat ze uitlekken op keukenpapier en dan kun je ze proeven. Goddelijk!

Ik eet ze zelf zonder dip, of andere opsmuk, want ze zijn van zichzelf al super lekker. Leuke tip ook op die lekkere borrelplank (klik hier voor een lekkere borrelplank) of als de A in een AVG’tje. Eet smakelijk! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.