Ik houd van mijn eigen versie van de patatas bravas met deze gerookte amandelen-paprikadop. Zo lekker, romig, smeuiig en zielroerend. Dit eet ik op drukke dagen, want de pan en de blender doen het werk en omdat ik de aardappelen niet schil kan ik ze zo in blokjes snijden. Snel aan tafel dus (fijn op werkdagen of wanneer je even wat minder tijd hebt). Het lijken wellicht veel ingrediënten, maar het merendeel zijn kruiden. En die hebben we allemaal in huis als het goed is. Ik ben benieuwd wat je van deze dip vindt? Laat je het weten als je hem maakt?
Wat heb je nodig?
Voor de patatas bravas:
- 500 g vastkokende (geen kruimige) aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 klodder roomboter (of kies een goede olijfolie)
- 2 eetlepels olijfolie (om ze mee in te masseren)
- 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur gerookt)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- Zout en peper naar smaak
Voor de walnoten-paprikadip:
- 100 g gerookte amandelen (zo lekker!). Ik gebruik deze, klik hier.
- 1 rode paprika, geroosterd (uit een pot of zelf geroosterd)
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: 1 eetlepel water om de dip te verdunnen indien nodig
Hoe maak ik het?
- Aardappelen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de aardappelen in blokjes met schil (en was ze even goed want zo wordt de aardappel knapperiger).
- Deze blokjes kook ik kort even (rond de 6/7 minuten) in een pan water met lekker wat Keltisch zeezout.
- Laat ze daarna even uitlekken. En meng de aardappelblokjes met olijfolie, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper in een kom tot ze goed bedekt zijn.
- Vervolgens warm ik wat roomboter (zoveel lekkerder) in een gietijzeren pan en bak ik de aardappelen tot ze goudbruin zijn.
- Walnoten-paprikadip:
- Rooster de paprika door hem te grillen tot het vel zwart blakert, pel hem daarna af en snijd in stukken.
- Doe de geroosterde paprika, amandelen, knoflook, gerookte paprikapoeder, komijn, citroensap en olijfolie in een keukenmachine of blender.
- Mix alles tot een gladde dip. Voeg eventueel een eetlepel water toe om de textuur wat smeuïger te maken (ik doe het zonder want houd van een wat dikke structuur.
- Breng op smaak met zout en peper.
Ik eet dit zelf met een kikkererwten salade met peer (klik hier voor het recept) en die combinatie is erg goed. Eet smakelijk.