Rachelle Verhage

Plantaardig eten zonder zooi: zelf falafel maken

Nu zal het voor niemand een geheim zijn dat ik niet plantaardig eet. Sterker nog, ik geloof dat ik af en toe (biologisch, zonder medicijnen) vlees nodig heb. Ik ken mijn lichaam inmiddels. Dat neemt niet weg dat ik zeker wel plantaardig eet (niet elke dag vlees), zoals deze falafel. Snel, simpel en lekker. Just the way i like it. Lekker in een salade, maar ook tussen een broodje.

Wat heb je nodig?

  • 250 g gedroogde kikkererwten of 1 blik kikkererwten, uitgelekt en de velletjes eraf halen.
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 1 bosje verse peterselie (ongeveer 30 g), fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander (ongeveer 30 g), fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel gemalen chilivlokken (optioneel, voor dat extra beetje pit)
  • 1 theelepel bio bakpoeder (ik gebruik deze
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel
  • Zout en peper naar smaak
  • Kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, laat ze dan 12 uur (bij voorkeur een nacht) weken in ruim water. Spoel ze daarna af en laat ze goed uitlekken. Gebruik je kikkererwten uit blik, spoel, haal de velletjes eraf en laat deze goed uitlekken.

  2. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn, korianderpoeder, chilivlokken, zout en peper in een keukenmachine. Pulseer tot je een grove, maar soort van ‘samenhangende’ pasta hebt. De mix hoeft niet te glad zijn, er mogen nog kleine stukjes kikkererwt in zitten voor een goede textuur.

  3. Voeg het bakpoeder en de bloem toe aan het kikkererwtenmengsel. Meng alles goed door elkaar tot het een stevig deeg vormt. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat kikkererwtenmeel toe.

  4. Neem kleine porties van het mengsel en vorm er balletjes of kleine platte schijven van. Hoe jij ze lekker vindt. 

  5. Zet de gevormde falafelballetjes minimaal 30 minuten (ik leg ze er 2 uur in) in de koelkast om stevig te worden.

  6. Verhit een flinke laag kokosolie of ossewit in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Bak de falafel in porties goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

  7. Serveer de falafel bijvoorbeeld in een pitabroodje met tahinisaus, sla, tomaat en komkommer, of als onderdeel van een mezze-schotel. Ook lekker bij een salade. 

Selamat makan! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *