Rachelle Verhage

Zelf Gado Gado maken

Let op, veel ingrediënten

Ik val gelijk met die welbekende deur in huis, dit is een bewerkelijker recept als in: flink wat ingrediënten. Als je ze eenmaal in huis hebt is het maken gemakkelijk. Je kunt overigens ook Gado Gado saus kopen waar je alleen water bij moet doen, maar het zelf maken is zoveel lekkerder. Ik vind GG-saus bij anderen (sorry) vaak te flauw en dus dacht ik, laat ik mijn eigen recept eens gaan maken. Dat is gelukt en ik laat je zien hoe ik het maak. O, wat ik ook zo leuk vind aan dit gerecht is dat je direct enorm veel groentes (en eiwitten) binnen krijgt. Laatste noot, JA, zelfs als je wilt afvallen kun je dit eten. Waarom? Omdat je er geen liter van drinkt. Je schept wat witte rijst op je bord, daarover je favoriete groentes, wat gebakken tempeh, een eitje, en dáárover schenk je wat GG-saus. Met mate, lieve mensen. Alles met mate. Word je veel gelukkiger van. Enfin. Het recept! 

Wat heb je nodig?

“Als ik het voor onze dochter, Alex en mezelf maak is dit voldoende saus en dan houd ik nog over voor op een salade bijvoorbeeld de volgende dag. Wil je meer maken? Verdubbel je de ingrediënten.” 

  • 4 sjalotjes, heel fijngesneden
  • 1/2 duim gember geraspt
  • 4 teentjes knoflook, geraspt of in de vijzel
  • 2 theelepels trassi (garnalenpasta)
  • 2 stengels sereh (citroengras), gekneusd (haal je vaak bij de toko)
  • 2 x lombok (rijpe rode peper), fijngehakt (verwijder de zaadjes voor minder pit)
  • 2 eetlepels kokosolie (om in te bakken)
  • 2 theelepels djinten (gemalen komijnpoeder)
  • 200 ml water
  • 200 ml kokosmelk (voor een romigere saus doe ik half-half)
  • 200 gram pindakaas (ik gebruik deze altijd)
  • 2 theelepels sambal (ik maak hem altijd zelf, maar je kunt ook een pot kopen- Sambal Oelek dan, heeft meer smaak). 
  • Sap van 2 limoenen
  • 2 theelepels tamarindepasta
  • Zout naar smaak
  • 3 eetlepels gula djawa (palmsuiker – of vervang voor een suiker naar keuze)
  • 4 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)

Houd wat kokosmelk achter (ik gebruik deze vandaag maar ook wel die van de toko met maar 2 ingrediënt) de hand om te spelen met de dikte van de saus. 

Gado Gado betekent: mix-mix of mengelmoes (je mengt/mixt de saus met de groenten). Gado Gado saus is géén pindasaus overigens (wel een variant ervan). Weet je wat het verschil is? Het heeft een vergelijkbare basis van pinda's of pindakaas, maar de ingrediënten zijn iets anders. Bijvoorbeeld, in gado gado saus worden vaak extra kruiden zoals trassi (garnalenpasta), gula djawa (palmsuiker) en sereh (citroengras) gebruikt om een diepere en complexere smaak te creëren die goed past bij de combinatie van groenten en ei.

Hoe maak ik het?

  1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan. Kneus de sereh door het licht aan te slaan met de achterkant van een mes, zodat de smaken goed vrijkomen of breek hem op diverse plekken even met je handen. 

  2. Verhit de kokosolie in een wok (of koekenpan) op middelhoog vuur. Voeg dan de sjalotjes, de gember en de knoflook toe en bak deze even aan. Voeg daarna de trassi, rode peper en de sereh toe. Dit gaat lekker ruiken! Bak het geheel een paar minuten totdat de geuren vrijkomen en alles mooi zacht gebakken is.

  3. Voeg dan de djinten (komijnpoeder) toe en bak dit mee. 

  4. Tijd om het water en de kokosmelk toe te voegen aan de pan en breng dit zachtjes aan de kook.

  5. Roer dan nu rustig en met liefde de pindakaas erdoor totdat deze volledig is opgelost in de saus. Voeg eventueel wat extra kokosmelk (of water) toe als de saus te dik wordt. Ik doe dat zelf met een garde, maar het kan ook met een houten lepel. 

  6. Dan is het tijd voor de gula djawa, ketjap manis en sambal oelek. Roer dit door de saus en laat het zachtjes pruttelen (kleine tien minuten) en de smaken goed samenkomen. Verwijder wel de serehstengel wel even voor het serveren 😉 

  7. Voeg als laatste de limoen (sap) en tamarindepasta toe voor een meer frisse, zure smaak en laat hem nog even pruttelen op een laag vuur. 

Met wat eet je het?

The sky is the limit hier, want álles smaakt beter met deze saus. Ik zal je een lijstje geven met wat wij het eten.

Blancheer de groentes kort voordat je het serveert. 

  • witte rijst (het liefste lontong, maar dat hoeft niet)
  • Broccoli
  • Sperziebonen
  • Gekookt eitje
  • Gebakken tempeh (of tofuh)
  • Komkommer
  • Chinese kool
  • Spitskool
  • Gekookt aardappeltje (optioneel) 
  • Taugé (wel goed schoonmaken)
  • Bloemkool
  • Partje limoen 
  • Lente-ui 
  • Gebakken uitjes 

Of een groente die jij lekker vindt. Nogmaals, the sky is the limit. Rest mij alleen nog te zeggen: selamat makan! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *