Mijn lekkere en simpele Dahl met rode linzen

Snel & gemakkelijk Dahl recept

Ben je klaar om je smaakpapillen te verrassen en je avondeten een upgrade te geven, zonder dat je uuuuuuuuuren in de keuken staat? Maak kennis met dahl: de superster van de Indiase keuken. Denk aan comfort food, maar dan met een exotisch tintje en een explosie van smaak waar je potje Hollandse erwtensoep (not my favorite) nog een puntje aan kan zuigen.

En het beste nieuws? Mijn dahl is sneller klaar dan je favoriete Netflix-aflevering. 

Wat heb je nodig?

Voor 2-3 personen

Ingrediënten:

  • 2 blikken rode linzen (400 g per blik), uitgelekt (je kunt ook gedroogde pakken, maar dan moet je het minimaal 3 uur laten sudderen). 
  • 1,5 blikken  kokosmelk (600 ml). Wanneer je de saus wat dikker wilt, pak je 400 ml, dus één blik. 
  • 2 rode uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stukje gember (ongeveer 2 cm), geraspt
  • 4 tomaten, in blokjes gesneden (of 1 groot blik tomatenblokjes)
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder 
  • 1 eetlepel olie (ik gebruikte kokosolie)
  • Verse koriander (voor garnering, maar ook een beetje door de saus)
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Spoel de linzen uit blik af onder koud water en laat uitlekken.
  2. Verhit de olie in een diepe pan op middelhoog vuur. Bak de ui glazig (ongeveer 3 minuten). Voeg de knoflook, gember en specerijen (kerriepoeder, kurkuma, komijn en chilipoeder) toe en bak dit 1 minuut mee, zodat de aroma’s vrijkomen.
  3. Doe de tomatenblokjes in de pan en laat ze 2-3 minuten pruttelen.
  4. Voeg de uitgelekte linzen en kokosmelk toe. Roer goed door en laat het geheel op laag vuur 30 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Garneer de dahl met verse koriander en een kneepje limoensap voor extra frisheid.

Ik zei toch dat het snel kon? Om het meer authentiek te maken kun je een tadka maken: verhit een beetje ghee of olie, voeg mosterdzaad, komijnzaad, chilivlokken, en currybladeren toe en roer dit door de dahl aan het einde van de bereiding. Dit is mijn go-to soulfood gerecht dat ik wekelijks maak. Ik eet het met witte rijst óf met zelfgemaakt naan met een olie van koriander. Lekker! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *