Soms lijkt het alsof je maag een lekke bak is: ik eet, voel me even voldaan, en dan… hoppa, daar is het weer. Trek. Zin. Honger? Of toch iets anders?
En dat is precies wat ik ook vaak hoor in mijn praktijk als voedingstherapeut (en herken van vroeger). Mensen die zeggen:
“Ik lijk geen verzadiging te voelen.”
Of: “Ik denk de hele dag aan eten.”
Heel herkenbaar – ook voor mij dus. Want ja, ook als voedingstherapeut heb ik mijn eigen bodemloze buien gehad. Maar gelukkig weet ik inmiddels dat het gevoel van eindeloze trek niet iets is waar je ‘gewoon mee moet leren leven’. Er zit een reden achter. En – belangrijker – er zijn ook manieren om daar bewuster mee om te gaan.
Wat bedoelen we eigenlijk met “honger”?
Niet alle honger is lichamelijke honger. Soms is het ook:
Gewoontehonger – Je lijf zegt niets, maar je hoofd weet: “het is altijd tijd voor een snack om 21:00.”
Emotionele honger – Eten als geruststelling bij stress, vermoeidheid, overprikkeldheid of onrust.
Prikkelhonger – Je ziet eten, ruikt eten, scrollt langs eten… en BAM, je voelt ineens “trek”.
Het verschil leren herkennen is stap één. En nee, dat leer je NIET door jezelf van alles te ontzeggen. Juist niet. Ik geloof er niet in om jezelf iets te ontzeggen namelijk. Iets met een roze olifant 😉
5 tips voor als je jezelf een bodemloze put voelt
1. Eet verzadigend – niet “licht”
Maaltijden die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en minder ‘graaimomenten’.
2. Stel jezelf de ‘eier- (of appel) vraag’
Voel je trek? Vraag jezelf: “Zou ik nu ook een gekookt ei willen eten? Of een appel?”
Als het antwoord “nee” is, heb je misschien geen honger, maar gewoon behoefte aan afleiding, comfort of… iets lekkers. En dat is oké. Maar dan kun je bewuster kiezen.
3. Bouw rust en ritme in je eetpatroon
Mensen die de hele dag door ‘kleine hapjes’ eten, missen vaak verzadigingsmomenten. Probeer je lijf duidelijke signalen te bieden: dit is een maaltijd, dit is rust, dit is genoeg. Structuur brengt rust in lijf én hoofd.
4. Slaap is je geheime wapen
Slaaptekort verhoogt ook je hongergevoel. Je lichaam maakt meer ghreline aan (het ‘ik-heb-honger’ hormoon), en minder leptine (het ‘ik-ben-vol’ hormoon). Dus: slaap = óók voeding.
5. Eet met aandacht (en zonder telefoon)
Aandachtig eten helpt je verzadiging te voelen. Klinkt simpel, is krachtig. Schenk je eten aandacht, proef, kauw, pauzeer af en toe. Maak je borden mooi op, gebruik mooie schalen. Je zult merken: je hebt vaak minder nodig dan je denkt – als je maar echt proeft dat je gegeten hebt.
Als voedingstherapeut én als mens…
Ik ben zelf ook mens. Ik ken het gevoel van “ik kan blijven eten” dus maar al te goed. Wat ik wél heb geleerd, en wat ik ook mijn cliënten leer, is dat het nooit gaat om perfectie. Het gaat om leren begrijpen waar je honger vandaan komt – en jezelf daarin serieus nemen, zonder streng te worden. Zonder oordelen, hardheid of zelfkritiek.
Want ook een bodemloze put kan verstevigd worden – met kennis, zachtheid en het juiste fundament.
