Ik kan serieus een hele bloemkool opeten met deze salsa erbij. Zó’n lekkere combinatie! Ik ga je laten zie hoe ik het maak.
Wat heb je nodig?
Voor de bloemkool bites:
- 1 kleine bloemkool, in roosjes gesneden
- 4 eetlepels kokosmeel
- 2 eetlepels olijfolie of gesmolten kokosolie
- Zout en peper naar smaak
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Voor de sinaasappel-mangosalsa:
- 1 rijpe mango, in kleine blokjes gesneden (of omdat het niet in het seizoen is nu, diepvriesmango. Kan ook prima)
- 1 sinaasappel, gepeld en in kleine stukjes gesneden
- 1 handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
- Sap van 1/2 limoen
- Zout
- Snufje kaneel
- Snufje paprikapoeder
Hoe maak je het?
- First, de bloemkool blancheren:
- Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
- Blancheer de bloemkoolroosjes ongeveer 3-4 minuten in het kokende water, tot ze net zacht beginnen te worden. Giet ze dan af en laat ze goed uitlekken.
- In de oven:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de bloemkoolroosjes in een kom en meng ze met de kokosmeel, olijfolie (of gesmolten kokosolie), zout, peper en paprikapoeder. Zorg dat alle bloemkoolroosjes goed bedekt zijn met een dun laagje kokosmeel.
- Afbakken:
- Verdeel de bloemkoolroosjes gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege even omscheppen vind ik altijd fijn.
- Dan gaan we de salsa maken:
- Terwijl de bloemkool in de oven staat, maak je de salsa door de blokjes mango en sinaasappel in een kom te mengen.
- Smelt een beetje kokosolie in de pan en leg daar de mango en sinaasappel in met 50 ml water, wat kaneel en paprikapoeder. Dit laat je 30 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Na 30 minuten haal je het eruit, laat je het afkoelen en blend je het een aantal keer tot er een grove salsa ontstaat.
- Voeg de fijngehakte muntblaadjes en het limoensap toe, en breng op smaak met een snufje zout. Zet de salsa even in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken.
Dan is het tijd om ‘aan te vallen’. Ik vind dit gerecht lekker op een borrelplank, als lunch, ‘s avonds bij het avondeten maar ook naar mijn werk om mee te nemen!