Tempeh eet ik al vanaf klein kind (hoe kan het ook anders met een Molukse familie), maar nu ik zelf de scepter zwaai in mijn keuken gebruik ik het voor zoveel meer, zoals deze spiesjes met een lekkere satésaus. Lekker met een Aziatische salade. Ik geef je het recept.
Wat heb je nodig?
- 200 ml kokosmelk (van het merk ‘all natural’ met maar 1 ingrediënt)
- 4 eetlepels pindakaas (ik gebruik die van de Pindakaaswinkel)
- 2 eetlepels kokos aminos
- 1 eetlepel ketjap manis (optioneel)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook (heel erg fijngehakt)
- 1 theelepel sambal oelek (ik gebruik mijn zelfgemaakte)
- 1 theelepel palmsuiker
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 eetlepel kokosolie
- Zout naar smaak
- Water (om de saus eventueel te verdunnen)
Tip: vervang de water eens voor runderbouillon, zoveel lekkerder!
Hoe maak je het?
Eerst de saus:
- Verhit de kokosolie of ghee in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort tot het begint te geuren.
- Voeg de pindakaas toe aan de pan en roer het door de knoflook. Laat de pindakaas langzaam smelten en goed mengen met de knoflook.
- Giet dan de kokosmelk erbij en blijf roeren tot het goed gemengd is. Voeg vervolgens de kokos aminos, ketjap manis (optioneel), citroensap, sambal. de palmsuiker en koriander toe.
- Laat de saus zachtjes pruttelen en indikken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Als de saus te dik is, kun je een beetje water of runderbouillon toevoegen om het op de gewenste consistentie te krijgen.
- Proef de saus en voeg naar smaak wat extra toe zoals wat water, zout of citroensap.
- Serveer de warme satésaus samen met de gegrilde tempeh aan het spiesjes. Je kunt het ook over de tempeh gieten.
Dan de tempeh:
De tempeh is overigens super simpel. Je snijdt deze in de gewenste vorm. Masseer de stukjes in met kokosolie en bestrooi ze met kruiden naar keuze. Ik gebruik cayennepeper, paprikapoeder, Keltisch zeezout en kurkuma. Dan rijg ik ze aan de spiesjes en gril ik ze in een grilpan gaar. Vervolgens kun je de satésaus erover drizzlen of je spiesjes dippen in de saus.
Lekker met een Aziatische salade!