Gezonde chocolade muffins met speculaaskruiden en banaan – makkelijk recept

Wat ik maak bij zoete, lekkere trek!

Ik ben geen zoetekauw, maar ben ook maar eens mens 😉 Dus soms “moet ik het hebben” en wil ik lekker een zoet ontbijt. Ook voor in mijn praktijk (klik hier) maak ik ze graag als lekkere snack tijdens mijn sessies. Eén van de ingrediënten is dadel (ik gebruik altijd medjoul dadel) en ik daar ben ik dol op. 

Een paar leuke weetjes over dadel:

  •  Dadels bevorderen een gezonde darmflora.
  • Ze zijn rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden.
  • En dadels zijn een gezonder alternatief voor geraffineerde suikers, omdat ze ook vezels en micronutriënten leveren. 

Welke ingrediënten heb je nodig (+/- 6 muffins?

  • 100 g havermout
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 grote (bevroren) banaan
  • 150 ml hazelnoot-bruine rijstemelk
  • 1 dadel (ontpit)
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tot 3 eetlepels (rauwe) cacaopoeder

Hoe maak ik deze muffins?

    • Verwarm de oven voor op 180°C en plaats muffinvormpjes in een muffinbakblik (kan natuurlijk ook zonder vormpjes).
    • Haal de bevroren banaan uit de vriezer en laat hem iets zachter worden, zodat hij makkelijk te pureren is of gebruik een niet bevroren banaan. 
    • Doe de banaan, hazelnoot-bruine rijstmelk, cacaopoeder en de dadel in een blender of keukenmachine. Mix het allemaal tot een glad mengsel.
    • Meng dan in een aparte kom de havermout, speculaaskruiden en bakpoeder.
    • Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed door tot je een dik beslag hebt.
    • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. “Vul ze tot ongeveer 3/4” is de norm, maar ik vul ze altijd helemaal tot boven (houd ervan als het eroverheen bakt).
    • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
    • Laat de muffins 5-10 minuten afkoelen (als het je lukt) en dan is het smullen! 

Tip: bak er 12 en vries er een aantal in voor het ontbijt (lekker in de oven), altijd handig in huis te hebben!

De Spicy Keukenprinses

2 gedachten over “Gezonde chocolade muffins met speculaaskruiden en banaan – makkelijk recept”

  1. Goedemorgen Rachelle,
    Ik volg je een aantal weken en kreeg 1x in de week de recepten van je door gestuurd ? We zijn nu van begin december in Spanje tot 15 jan 2026 .
    Ik krijg geen recepten meer en ik kan je jammer genoeg niet meer volgen?
    Kun je mij hiermee helpen mis de timpe chocolade muffins ed
    Mijn email is:
    Lucil@zeelandnet.nl
    Alvast bedankt
    Groetjes
    Ruth Erentreich

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *