Pompoenpuree, ik vind het lekker én het is zo veelzijdig. Ik roer een schep door mijn warme fruit (ontbijt) of een flinke klodder op je yoghurt. Of door een lekker sausje, of dressing. Ook lekker op een vleesgerecht. Enfin. The sky is the limit. Plus, gezondheidsvoordeel, je hebt direct al een portie extra groente binnen. Ik geef je het recept hoe ik het maak.
Wat heb je nodig?
- 1 flespompoen (butternut pompoen), geschild en in blokjes gesneden
- 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 winterwortel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 theelepel pumpkin spice kruiden (of meer naar smaak)
- 1 theelepel kaneel (of meer naar smaak)
- 500 ml water (of genoeg om de groenten net onder te dompelen)
- Zout naar smaak (optioneel)
Hoe maak ik het?
Doe de pompoen- wortel- en zoete aardappelblokjes in een grote pan. Voeg het water toe, net genoeg om de groenten onder te dompelen. Breng aan de kook en laat het geheel op middelhoog vuur ongeveer 15-20 minuten koken, of tot de pompoen en aardappel zacht zijn en makkelijk met een vork te doorprikken.
Giet het overtollige water af (bewaar een beetje kookvocht voor het geval de puree te dik wordt). Gebruik een staafmixer om de pompoen, wortel en zoete aardappel tot een gladde puree te maken.
Voeg de pumpkin spice kruiden -en de kaneel toe- en meng goed door de puree. Proef en voeg eventueel zout toe naar smaak. Als de puree te dik is, kun je een beetje van het achtergehouden kookvocht toevoegen om het smeuïger te maken.
Tip: Voor extra romigheid kun je een klontje boter of een beetje rauwe melk toevoegen.
Eet smakelijk!