Deze vegan paella heeft mijn hart gestolen, serieus! Ik die niet vegan eet en geloof dat we af en toe (goed en biologisch) vlees nodig hebben, vind dit gerecht heerlijk. Als avondeten, of als lunch, ook lekker! Je hebt best wat ingrediënten nodig, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Het is een vrij simpel te maken gerecht.
Wat heb je nodig?
- 1 kleine bloemkool (of 400 g bloemkoolrijst)
- 200 g gerookte tofu, in blokjes gesneden
- 1 nori vel, in dunne reepjes gescheurd
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur gerookt)
- 1 snufje saffraan (optioneel)
- een theelepel komijn
- 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
- Koriander naar smaak
- 1 rode paprika, in stukjes gesneden
- 1 handvol doperwten (vers of bevroren)
- 1 handvol boontjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- Olijfolie of kokosolie
- 1 citroen, in partjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
- 200 ml groentebouillon (voor een smeuïge paella)
- handje gerookte amandelen
- snufje kaneel
Hoe maak je het?
- We gaan eerst de bloemkoolrijst marineren:
- Als je hele bloemkool gebruikt, maal de bloemkool in een keukenmachine tot fijne rijstachtige korrels.
- Meng dan de bloemkoolrijst met kurkuma, safraan, en een snufje zout. Zet apart om de smaken te laten intrekken.
- Dan gaan we de tofu bakken:
- Verhit een beetje olijfolie of kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de gerookte tofu blokjes, met wat gerookte paprikapoeder, komijn en een teentje knoflook, rondom goudbruin en knapperig, ongeveer 5-6 minuten. Zet ze dan apart.
- Vervolgens de groenten:
- Verhit dezelfde pan opnieuw met een drupje olijfolie en voeg de fijngesnipperde ui en het andere teentje knoflook toe. Bak tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg de paprika, doperwten, boontjes, paprikapoeder en het snufje kaneel toe en bak alles kort mee.
- Tijd om de bloemkoolrijst toe te voegen:
- Voeg de gemarineerde bloemkoolrijst toe (wel afgieten) aan de pan en bak alles samen gedurende 5-7 minuten. Voeg de groentebouillon beetje bij beetje toe om de bloemkoolrijst zacht en smeuïg te houden, zonder dat het te nat wordt.
- Dan de tofu en de nori toevoegen:
- Meng de gebakken tofu blokjes door de paella, samen met de gescheurde nori reepjes voor een licht zoute, umami-smaak.
- Het belangrijkste: de kruiden:
- Roer de fijngehakte peterselie en wat koriander (als je dat lust) door de paella en breng op smaak met zout en peper. Strooi dan het handje gerookte amandelen eroverheen.
- Serveer de paella direct, gegarneerd met partjes citroen om erover uit te knijpen voor extra frisheid.
Voor extra textuur kun je de paella nog 5 minuten laten bakken op laag vuur zonder te roeren, zodat er een licht knapperig korstje ontstaat op de bodem van de pan. Dat vind ik het lekkerste van dit gerecht, dat snap je 😉