Er is niets zo lekker én gezonder als zelf runderbouillon trekken. Gewoon als een soepje te drinken, of als basis voor je andere soepen en sauzen. Hier deel ik graag hoe ik het maak. Ons vlees bestel ik zelf bij Grutto (klik hier).
Ingrediënten
Groentes
1 winterpeen in grove stukken
4 stengels bleekselderij in grove stukken
2 rode uien in stukken
kruidnagel op gevoel
2 tenen knoflook fijngehakt
4 gedroogde laurierblaadjes gekneusd
1 prei in grove stukken
Vlees
Runderschenkel
Mergpijpen
Je kunt ook ossenstaart toevoegen.
(alles bij elkaar rond de 1,5 kilo)
Kruiden
3 liter water
Zout en peper naar smaak
4 takjes tijm
(optioneel) 1 rode peper (met of zonder zaadlijsten) fijngesneden
Een eetlepel appelazijn (helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten)
Theelepel kurkuma
En 2 bouillonblokjes (ik gebruik zelf deze)
Hoe maak ik het?
Simpel, kind kan de was doen. Eerst de mergpijp en schenkel aanbakken in wat roomboter of Ghee. Dan gaat bij elkaar in de pan, water erbij, bouillonblokjes en dit laat ik 6-7 uur lang op een warmhoudplaatje op een zacht vuur staan. That’s it! Met deze bouillon doe ik ongeveer een week. Ik bewaar hem in glazen potten in de koelkast (zeven is een optie). Lekker, gezond en super simpel. O, de schenkel snijd ik in stukjes en bewaar ik in de bouillon. De mergpijp slurp ik heerlijk leeg (collageen), maar dat is niet voor iedereen.