Rachelle Verhage

Weekmenu #6

Een nieuwe week, een nieuw weekmenu.
“Zo tof je weekmenu, ik maak er super veel recepten van en ik eet ineens zoveel meer groenten!” Nou daar word ik dus blij van, want tijdens deze afvalreis (nog steeds 15 kilo te gaan), wil ik én lekker eten, én gezond eten, én afvallen. Door mijn week in te delen zoals ik met jullie deel, zit ik hoog in mijn energie (ook fijn bij zoveel krachttraining) en voel ik mezelf geweldig (en ik val af). Je hoeft dus niet op dat blaadje sla te leven, maar kunt echt genieten van die dikke salades, vette steaks, lekkere bowls en fantastische lunches. 

REGELS?
Ik heb 2 belangrijke “regels” voor mezelf: ik eet tot ik 70% vol zit en dus niet heel erg vol. En 2: ik eet drie maaltijden per dag, zonder tussendoortjes. Dat helpt mij enorm om anders naar voeding te kijken en soms ook iets te eten wat wellicht minder voedend is. In deze blog vertel ik je meer over mijn afvalreis. Ook in dit weekmenu deel ik weer diverse meal prep tips met je! Want alles wat je maakt, kan – met soms maar een kleine aanvulling – morgen nóg lekkerder zijn.

MAANDAG

Ontbijt: een geroosterde desemboterham met (zelfgemaakte) hazelnootpasta, dadels en stukjes pure chocolade. De perfecte manier om je maandag te starten. Klik hier hoe je gemakkelijk zelf notenpasta maakt. 

Lunch: twee vette (zoute) haringen met rauwe uitjes. Lekker met een salade naar keuze óf coleslaw met seizoensgroentes (zoals pastinaak, diverse kolen en een appeltje erdoorheen). 

Dinner: een dikke vette Mexicaanse bowl. Zo lekker en zo gemakkelijk te maken (zie foto). 

Je begint met kipgehakt (lekker rul bakken in kokosolie met diverse kruiden) en dat schep je over twee eetlepels witte rijst (zodat je geen dressing nodig hebt), je vult het met diverse soorten sla, mais, een kwak sour cream, geprakte avocado, koriander, fijngehakte stukjes tomaten en strooikaas. Daarbij eet ik deze nacho’s uit de supermarkt, met maar 3 ingrediënten. 

Tip: bewaar van de ingrediënten iets, waardoor je morgenmiddag nog een restje bowl kan maken en eten. 

DINSDAG

Ontbijt: Een schaaltje kefir hangop, met daarin wat lijnzaad en bijenpollen (kun je bij de meeste reformwinkels halen en een theelepel is voldoende) en wat goede honing eroverheen. 

Lunch: een restje van de Mexicaanse bowl van gisteravond, dit keer wellicht met een gebakken eitje of omelet erover. Zó lekker! Je kunt er ook een hummus bij maken als ‘dressing’. Klik hier voor mijn recept voor de lekkerste hummus. 

Dinner: tempeh spiesjes met een satésaus. Lekker met een Aziatische salade. Klik hier voor de tempeh spiesjes. 

WOENSDAG

Ontbijt: scrambled eitje (van 2 eitjes) met bieslook en dille. Lekker!

Lunch: mijn lekkere zuurkoolsalade. Zó lekker! Zie de afbeelding hierboven voor het recept. Wat ik ook weleens doe? Het appeltje warm maken voordat ik het toevoeg! 

Dinner: gebakken witte rijst met kokos amino en lente-ui. Mijn go-to-recept wanneer ik behoefte heb aan soulfood. Klik hier voor het recept. 

Klik hier voor de uitleg waarom ik witte rijst eet (en géén zilvervlies). 

ROEREI? Voor een lekker roereitje klop je eieren los met een beetje rauwe melk en een snufje zout. Verhit roomboter op laag vuur in een koekenpan en voeg de eieren toe. Roer voorzichtig en regelmatig, zodat de eieren zacht en romig blijven. Haal de pan van het vuur nét voordat de eieren volledig gaar zijn, omdat ze nog iets doorgaren door de restwarmte. Bestrooi dat lekker met bieslook voor het ultieme genot 😉

DONDERDAG

Ontbijt: een restje van de gebakken witte rijst van gisteravond. Ik ben dol op restjes avondeten tijdens het ontbijt (of lunch). De ultieme mealprep!

Lunch: twee geroosterde zuurdesem boterhammen met beleg naar keuze. Klik hier voor een aantal opties zonder zooi. 

Dinner: paksoi stamp met kip shoarma (je kunt de aardappel ook voor zoete aardappel vervangen). Klik hier voor het recept. Je hoeft hem overigens niet zo ‘pap’ te maken zoals ik dat doe (vind ik gewoon lekker). 

VRIJDAG

Ontbijt: rijstepap met warme appeltjes, kaneel, pumpkin spice en een handje zaden en pitten. Dit smaak oprecht net als een appeltaartje. Zie voor het recept van de rijstepap hieronder. 

Lunch: De paksoi stamp die vast nog over hebt van gister, even in de oven doen met daarover wat edelgistvlokken. Zó lekker! Ook qua meal prep: je neemt het zo mee in een bakje naar je werk (en warmt het daar even op). 

Dinner: mais tortilla’s gevuld met biologische steak, koriander en een frisse dressing. Garneer het met wat rauwe witte ui en en fijne tomatensaus. Zie de foto onder het recept voor rijstepap.  

Dressing:
Olijfolie, fijngehakte koriander, paprikapoeder, limoensap en cayennepeper. 

Tomatensaus:
In de blender tomatensaus met zongedroogde tomaatjes, honing, chilivlokken, wat kaneel en limoensap. Vervolgens blenden, heel even opwarmen in een steelpannetje en serveren. 

De tortilla’s? Ik koop áltijd deze. Nog even in de pan aan beide kanten aanbakken en you’re good to go. Eet er seizoensgroente bij die jij lekker vindt. 

Voor rijstepap kook je witte rijst in een mengsel van kokosmelk (all natural) en water op laag vuur. Voeg een snufje zout toe voor smaak. Laat het zachtjes sudderen en roer regelmatig, zodat de rijst zacht wordt en de pap dikker. Je kunt vanille, kaneel of citroenschil toevoegen voor extra smaak. Zodra de rijst gaar is en de pap dik genoeg, is hij klaar om te serveren. Zoetekauw? Voeg wat honing toe als de pap iets is afgekoeld.

ZATERDAG

Ontbijt: een snelle omelet (2 eitjes, rauwe melk klutsen) met restjes uit de groentelade én kaas. Let there always be kaas.

Lunch: biefstuk salade (kan ook met een tartaartje): gegrilde groentes met biefstuk en een overheerlijke chimichurri dressing. Kijk naar de afbeelding (twee scrolls hieronder) voor dit recept. 

Dinner: de enige pasta die ik zelf maak (lees de noot): ansjovis-spagheti met lekker veel knoflook. Super simpel,  mega lekker! O, geen kaas over een pasta met vis hè? 😉 

Mijn pasta koop ik áltijd lokaal bij de Italiaanse delicatesse winkel. Klik hier voor meer informatie. Ik eet overigens niet vaak pasta thuis, behalve als iemand die uit Italië komt (zoals mijn vriendin Lina uit Sardinië) het maakt. Wij kunnen dat toch nét niet en als je de real deal eenmaal geproefd hebt, wil je niet meer terug. 

Kook de spaghetti al dente. Verhit in een gietijzeren pan een flinke scheut goede olijfolie en bak een paar fijngehakte teentjes knoflook tot ze geuren. Voeg ansjovisfilets toe en laat ze smelten in de olie. Doe daarna olijven in plakjes erbij. Meng de spaghetti door de saus en serveer direct. Garneer met basilicum voor extra smaak.

De zondag is voor mij uitslapen (dat is vaak 8 á 9 uur), laat en vooral uitgebreid ontbijten en de rest van de dag aan het toeval overlaten. Mijn bijna favoriete dag!

ZONDAG

Ontbijt: maak eens speltpannenkoeken (hier vind je een recept voor het beslag) met allerlei schaaltjes met toppings (denk dadels, kokosrasp, pure chocolade, hazelnootpasta, warme peer en appel, maar ook hartig bijvoorbeeld met Parmezaanse kaas of rosbief). Een heuse pannenkoek tafel. Voor ieder wat wils, leuk! 

Lunch: Op een dag als vandaag met vanochtend pannenkoeken en vanavond naanpizza, eet ik vaak lichter tijdens de lunch. Dus maak lekker je favoriete salade! 

Dinner: naanpizza met diverse left-over groenten en geitenkaas. Klik hier voor het recept. Ik haal zelf mijn naan op zaterdag bij de toko, versgebakken. 

Food for thought

Meal preppen is voor mij dé manier om duurzaam met goede ingrediënten om te gaan, maar ook zodat er altijd iets in mijn koelkast ligt op de pak. Dat heeft mij geholpen om niet langer te denken in “ik mag iets niet, maar wil het” en dus met die gedachte, een eetbui te creëren. Er ligt altijd iets gezonds op de pak (en niet dus een stuk komkommer die ik in mijn holle kies duw), waardoor ik nooit met dat ‘lege’ gevoel rondloop. Herken je dat? DM me via Instagram als je hierover in gesprek wilt. 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *