Gebakken witte rijst (klik hier waarom ik juist voor witte rijst kies en geen zilvervliesrijst) is mijn troost. Mijn soulfood. Zo lekker, en zo simpel. Ik laat het je zien.
Wat heb je nodig?
- 300 g gekookte, afgekoelde rijst
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 wortel, in heel kleine blokjes gesneden
- 50 g maïs
- 2 eieren
- 3 eetlepels kokos aminos
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel ketjap manis (voor wat zoetigheid)
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- Zout en peper naar smaak
Hoe maak ik het?
Gebruik bij voorkeur een afgekoelde rijst. Verse warme rijst kan te kleverig zijn voor gebakken rijst.
Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en maïs toe en bak ongeveer 3-4 minuten tot de groenten zacht worden.
Voeg de knoflook toe en bak nog eens 1 minuut tot je het echt gaat ruiken.
Schuif de groenten naar één kant van de pan en breek de eieren aan de andere kant. Roer de eieren tot ze roerei-achtig zijn, en meng ze daarna met de groenten.
Voeg de rijst toe aan de pan en roerbak alles goed door elkaar. Zorg dat de rijst gelijkmatig verwarmd wordt.
Voeg dan de kokos aminos, ketjap manis, en de sesamolie toe. Roer alles goed door en laat het nog 2-3 minuten bakken. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de gebakken rijst op een diep bord (the only way) en garneer met fijngesneden lente-ui. Je kunt er ook extra saus zoals teriyakisaus overheen sprenkelen voor extra smaak.
Lekker met deze tempeh spiesjes!