Rachelle Verhage

Perfect herfstige maaltijd: zoete rode kool met peer, kardemom en pumpkin spice

Leuk verhaal: onze oudste zoon (25 jaar) moest altijd kokhalzen bij de geur van rode kool, laat staan dat hij het zou eten. We hadden dan ook een afspraak dat hij nóóit rode kool hoefde te eten en te ruiken (we aten het als hij bijvoorbeeld bij een vriendje at). Enfin. Nu hij het huis uit is, eten we het vaker en toen ik laatst geen appel meer in huis had, besloot ik het met peer te proberen. Wat bleek? Véél lekkerder! Ik laat je zien hoe ik het maak. 

🌶️ 5 ingrediënten, 4 kruiden + water. Duur: ongeveer 60 minuten (met 40 minuten sudderen). 

Wat heb je nodig (2 personen)?

  • 1 kleine rode kool, fijngesneden
  • 2 rijpe peren, geschild en in stukjes
  • roomboter
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 eetlepels rauwe honing 
  • 1 theelepel pumpkin spice (of een mix van kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel)
  •  ½ theelepel gemalen kardemom
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 ml water

Hoe ga je het maken?

  • Verwarm in een grote pan roomboter. Voeg de fijngesneden rode kool toe aan de pan, samen met de kardemom en de pumpkin spice. Roer dit goed door, zodat de kruiden de kool bedekken.

  • Voeg de stukjes peer toe en bak ze kort mee zodat ze beginnen te karameliseren.

  • Schenk het water erbij, gevolgd door de appelazijn en honing. Roer goed door.

  • Zet dan het vuur laag, dek de pan af en laat de rode kool ongeveer 30-40 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe, en voeg wat extra water toe als het mengsel te droog lijkt.

  • Proef dan de rode kool en breng op smaak met zout en peper. Wat ik heel erg lekker vind, is nog een klein beetje pumpkin spice eroverheen voordat je het serveert. 

Nu zou je denken, lekker bij gekookte aardappel? Maar dat is niet mijn stijl. Ik eet het als een schaaltje ‘rauwkost’ bij een dikke, vette steak. 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *