Rachelle Verhage

De lekkerste spruitjes!

Als kind was ik niet zo dol op spruiten, maar nu ik zelf in de keuken sta, eet ik ze super graag. Waarom? Omdat ik ze niet kook en dan opeet, maar er een feestje van maak. Zoals je mij inmiddels kent. Hoe? Dat laat ik je in dit recept zien. Spruiten zijn trouwens mega gezond. Hierbij 5 redenen waarom je spruiten zeker mag toevoegen aan je weekmenu:

  1. Ze zijn super rijk aan voedingsstoffen: Spruitjes bevatten veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine C, foliumzuur, en vitamine A. Ze zijn ook een goede bron van vezels.

  2. Ze zijn laag in calorieën: Spruitjes zijn caloriearm, wat ze tot een uitstekende keuze maakt voor mensen die willen afvallen of op hun gewicht willen letten.

  3. Ze bevatten antioxidanten: Ze bevatten antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de algehele gezondheid.

  4. Ze ondersteunen de spijsvertering: Dankzij het hoge vezelgehalte kunnen spruitjes bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het bevorderen van een gezonde darmflora.

  5. Ze ondersteunen het immuunsysteem: De hoge concentraties vitamine C in spruitjes kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem.

Het is wel belangrijk om spruitjes goed te bereiden, omdat overkoken de voedingsstoffen kan afbreken en de smaak kan beïnvloeden. Stomen, roerbakken of grillen zijn goede bereidingsmethoden om de gezondheidseigenschappen te behouden. Daarom ga ik ze vandaag stomen én kort roerbakken. 

Wat heb je nodig (voor 1/2 personen)

  • 250 g spruitjes
  • 2 eetlepels kokos aminos
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 stukje gember (ongeveer 1 cm), geraspt
  • 1/2 rood pepertje, fijngehakt (of naar smaak)
  • 2 theelepels rauwe honing
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

    • Breng een pan met water aan de kook en plaats een stoommandje of een vergiet bovenop de pan (zorg ervoor dat het niet in het water hangt).
    • Voeg de spruitjes toe aan het stoommandje, dek af en stoom ze ongeveer 5-7 minuten, of tot ze gaar maar nog knapperig zijn. Haal ze van het vuur en zet opzij.
    • Verhit de kokosolie in een wok op.
    • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten totdat hij glazig is.
    • Voeg dan de fijngehakte knoflook, geraspte gember en het rode pepertje toe. Bak nog eens 1-2 minuten.
    • Voeg de gestoomde spruitjes toe aan de pan.
    • Giet de kokos aminos en honing erover. Roer alles goed door zodat de spruitjes goed bedekt zijn.
    • Bak het geheel nog 2-3 minuten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Breng op smaak met zout en peper.

Ik houd zo van spruitjes nú en maak ze het liefste op deze manier. Daarbij eet ik het met een schaaltje witte rijst óf (ook lekker) bij een lauwwarme salade. Eet smakelijk! 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *