Vandaag zette ik weer een grote pan op het vuur waar ik over 7 uur van kan genieten, aka homemade runderbouillon. Ik maak elke week een aantal liter. Een deel voor in mijn diepvries (per portie invriezen) en een deel in een fles in mijn koelkast voor de komende drie dagen. Waarom ik dat zo graag toevoeg aan mijn weekmenu? Omdat het voor mij zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Welke? Dat zet ik in deze blog graag voor je op een rij.
Runderbouillon is dus al eeuwenlang een geliefde basis in de keuken en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen (mijn moeder trok het vroeger al voor de groentesoep als we ziek waren). Deze voordelen komen dus voort uit de vele voedingsstoffen die vrijkomen tijdens het langzaam trekken van botten, vlees en groenten (zo’n 6-7 uur). Hier zijn enkele belangrijke voordelen van runderbouillon voor het lichaam:
1. Rijk aan collageen en gelatine
- Huidgezondheid: Collageen ondersteunt de elasticiteit en hydratatie van de huid (dit wil je dus echt voor je huid), wat helpt bij een gezonde, stralende huid en het verminderen van rimpels.
2. Ondersteuning van de darmgezondheid
- Gelatine voor de darmen: Gelatine in bouillon kan dus ook helpen bij het herstellen van de darmwand en de spijsvertering bevorderen.
3. Hoge voedingswaarde
- Vitaminen en mineralen: Runderbouillon is een bron van mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium, en sporenelementen die belangrijk zijn voor de bot-gezondheid en vele andere lichaamsfuncties.
5. Ondersteuning van de slaap en ontspanning
- Glycine voor slaap en ontspanning: Glycine, een aminozuur dat in runderbouillon zit, kan helpen om beter te slapen. Het bevordert ontspanning door het zenuwstelsel te kalmeren en kan de slaapkwaliteit verbeteren.
6. Hulpmiddel bij gewichtsbeheersing
- Laag in calorieën, hoog in verzadiging: Runderbouillon is relatief laag in calorieën maar hoog in voedingsstoffen, wat kan helpen om een vol gevoel te geven zonder veel calorieën binnen te krijgen. Dit kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing.
7. Sneller herstel na ziekte of inspanning
- Ondersteuning bij herstel: Door de combinatie van eiwitten, mineralen en ontstekingsremmende aminozuren kan runderbouillon het herstel na ziekte of intensieve inspanning bevorderen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor sporters en mensen die aan het herstellen zijn. Ik heb liters gedronken na mijn buikwandcorrectie en drink het ook vaak voor- of na het powerliften.
Naast dat het veel gezondheidsvoordelen heeft zoals je kunt lezen, vind ik het óók de perfecte lekkere basis voor veel soepen, sauzen en zelfs salades (een scheutje in de dressing is zo lekker). Plus, de pan doet het hè? Je gooit alles in een pan, zet het voor 6-7 uur op het vuur en je bent klaar. Dus de “ik heb geen tijd” gaat hier niet op. Daarnaast kosten mergpijpjes en schenkel bijna niets (ik haal ze bij de boer voor onder 10 euro voor 5 liter bouillon), wat ik hiermee wil zeggen: haal ze het liefste dus bij de boer en niet in de supermarkt. Ik heb hier een van mijn recepten die je kunt gebruiken (soms gebruik ik ook miso erdoor, ook lekker en zeer gezond).