Rachelle Verhage

De meest gestelde vraag over het geheim van afvallen

Wat doe jij om af te vallen?

“Wat doe jij om af te vallen?” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat die vraag aan me gesteld werd 😉 Ik val af omdat ik meer eet. Huh? Yep. Serieus. Het creëren van een nieuwe leefstijl is wat mij betreft key, maar er kwam nog zoveel meer bij kijken waar ik geen weet van had. Namelijk dat een blaadjes sla als lunch geen lunch is en dát dus verklaarde waarom ik eetbuien had in het verleden als ik ging “afvallen”. Afvallen is voor mij trouwens géén vies woord, want ik wil kilo’s kwijtraken. Punt. Ik krijg veel DM’s over body positivity, maar mijn lichaam was te dik en daardoor te ongezond (mijn zienswijze). Daarom besloot ik het roer om te gooien en af te vallen en een andere leefstijl te creëren. 

Ik ben dus aan het afvallen (wél vanuit een intrinsieke motivatie dat ik op een voor mij fijne manier oud wil worden)

Enfin. Ik neem je mee in alles wat ik geleerd heb, en wat mij hielp. Zoals altijd geldt, dit is een persoonlijk blog en mijn lichaam is niet jouw lichaam. Ga altijd zelf op onderzoek uit en vind professionals die bij jou passen.

Here we go!

Inmiddels 19 kilo afgevallen, een buikwandcorrectie ondergaan en still going strong

1. Feed you! Genoeg, gezond & gevarieerd eten

Ik begon stapje voor stapje.

Stap 1: alles wat je eet een gezondere versie van vinden en/of maken. Meer nog niet.

Stap 2: leer wat je in je mond stopt en leer waarom het je lijf voedt, of alleen maar vult. Dat weten maakt dat je anders naar voedingsmiddelen gaat kijken en er zijn genoeg professionals die je dit (gratis) kunnen vertellen, zowel online als offline. Ik koos er zelf voor meer eiwitten te eten, waar mijn lichaam me erg dankbaar voor is.

Stap 3: kijken naar je porties. Ik eet nu totdat ik 75% vol zit, want ik weet nu dat als ik meer zou eten ik een energie dip krijg en een opgeblazen gevoel.

Stap 4: ik “stopte” (geen moeten) met snack momenten en eet nu 3 hoofdmaaltijden per dag, zodat mijn lichaam tussendoor tijd heeft zichzelf te herstellen.

Intermitted fasting? Doe ik 2x per jaar voor een periode van 6 weken. Dit is namelijk geen leefstijl dus laat jezelf goed voorlichten door een professional.

Stap 5: een weekmenu creëren op bovenstaande kennis (stap 1 + 2) en zorgen dat je door meal preppen je altijd goed voorbereid bent.

Stap 6: hier ben ik gaan schaven, op basis van kennis en mijn lichaam. Minder brood (want opgeblazen), meer groentes (want meer energie), op een later tijdstip avondeten (want geen cravings meer dan) enzovoort.

Stap 7: ga eens, eventueel met een professional, op onderzoek uit waar bepaalde cravings vandaan komen. Eet je bijvoorbeeld het liefst een hele zak chips leeg? Krijg je genoeg vetten binnen?

Voeding is ongelofelijk belangrijk, máár dat is voor mij niet het enige dus lees vooral verder.

Juni 2024

2. It's all about the power: krachttraining

Never in a million years had ik dit verwacht van mezelf. Ik? Krachttraining? Met lood in de schoenen de eerste keer naar de sportschool maar ik vond het geweldig. Inmiddels sta ik al 6+ maanden 6 keer per week (onder begeleiding, no worries) in de sportschool en kan ik mijn leven zonder niet eens meer voorstellen. Het maakt dat ik sterker ben, zowel mind als body. Mijn mind geeft niet zo snel meer op en ik ben zoveel sterker. Ik weet nu wat ik kan en dat is zoveel meer dan dat je denkt (en ik begin nog maar net hé?), wat me ook boost in het dagelijks leven. Mijn lichaam gaat zichzelf langzaam vormen, ik zie spieren op plekken waarvan ik niet wist dat ze bestonden. En, voor mij life changing, ik loop nu vol zelfvertrouwen die sportschool in. Elke dag weer. Daarbij krachttraining en de overgang? Het helpt. Trust me. 

3. Walk, baby!

Cardio en kracht gaan voor mijn lichaam hand in had, want toen ik begon met wandelen begon ik meer af te vallen (naast mijn hoofd legen). Deze combinatie vind ik geweldig. In Zeeland heb je tal van prachtige routes, langs het water/bos/over duinen/ noem het maar op. Ik zet niet elke dag 10k stappen (is in mijn leven niet realistisch) zoals men dat predikt, maar loop liever 2/3 keer per week een route van 15 tot 18 kilometer. Leuk het op met een fijne picknick in de buitenlucht, ook in de winter!

4. Sleep, slapen is key

Slapen is zo belangrijk. Daar kwam ik na mijn operatie achter (slapen is cruciaal voor wondherstel, maar ook voor je hormonen), maar ook nu tijdens het afvallen. Nu ben ik een slaapkop en lig ik graag in bed, dat scheelt. Maar doordat ik er steeds meer over leer, ben ik nu wel vroeger gaan slapen. Ik slaap bijna alle dagen voor 23.00 uur (ik sta elke dag rond 8 uur op, behalve op woensdag) en liever nog vóór 22.00 uur. Wist je dat er artsen zijn in Azië die patiënten naar huis sturen om eerst een paar weken voor 22.00 uur te slapen en dan te kijken wat voor effect dit heeft voor je klachten? De kwaliteit van je slaap hangt voor mij ook af van mijn telefoon (not done meer in de slaapkamer), de temperatuur (winter = raam open) en voeding (ik probeer na 19.00 uur niets meer te eten, want anders lig ik met een opgeblazen gevoel in bed). Voor mij gaat afvallen hand in hand met een goede nachtrust. 

5. Relaxations

“Ik verveel me”. “Goed zo!” zei ik dan tegen onze kinderen (vonden ze leuk joh haha) vroeger. Vervelen is rust voor je ziel. Liggen in het gras en naar de wolken kijken… Love it. In stilte op de bank met een boek, bidden, schrijven met pen en papier, een lang bad, massages, naar de sauna gaan.. Ik knap er zo van op! Door dit meer en meer te integreren in mijn leven geef ik mijn lichaam ook de tijd om te herstellen en merk ik dat mijn hoofd leger en leger wordt. Ik kan, omdat ik ontspan, contact maken met mijn intuïtie en daar vaar ik goed op. Oók tijdens het afvallen.

6. Hormonen

Verdiep jezelf eens in je hormonen en hoe ze werken. Laat jezelf eens voorlichten door een professional, want je hormonen in balans is key bij het afvallen. Ik heb zelf mijn huisarts, maar ook mijn homeopathisch arts en wondverpleegkundige (na mijn operatie) het hemd van het lijf gevraagd over hormonen en leerde hoe ik ze terug in balans kon brengen. Dat heeft me enorm geholpen. Ook hier geldt, find a pro!

7. Baby steps!

Kleine stapjes zijn ook stapjes. Sterker nog, het zijn de beste stappen die je kunt zetten. Wees lief voor jezelf, maar geef jezelf ook een schop onder je kont. Als je een dag hebt dat het ff niet lekker loopt, je een zak M&M’s hebt leeggegeten en daarna nog een zak chips met een kapsalon van de shoarmatent om de hoek? Morgen weer een dag. De kracht zit hem voor mij in elke dag weer opnieuw beginnen versus “nu is de week toch al slecht, kan ik net zo goed een hele week meuk eten.” Elke ochtend weer kies je voor jezelf en voor jouw lichaam en élke dag is een nieuwe start. Consistent opnieuw beginnen creërde bij mij dat de laatste keer dat ik een eetbui had mezelf niet eens meer kan herinneren.

Slotsom!

Ik maak voor mezelf een weekmenu op basis van hoe actief ik ben, wat mijn onderhoud is en mijn voorkeur van voeding. Dit is voor iedereen anders, daarom is er niet één manier om af te vallen. Ons weekmenu maak ik samen met Alex -elke zondag- en zo kom ik gedurende de week niet voor verrassingen te staan. Het biedt me overzicht en structuur. Daarbij door het vele sporten en bewegen heb ik meer energie, maar merk ik ook dat ik automatisch kies voor gezonde opties (en meer eiwitten), omdat ik weet dat mijn lichaam dat nodig heeft.

Daarbij ben ik ook mens, jaja, en eet ik natuurlijk weleens iets wat enkel vult en niet voedt. Máár. Dan zorg ik inmiddels wel dat ik de dag erna, of de lunch en het ontbijt ervoor, lichter eet. Iets met balans 😉 Nou, je leest… Afvallen omvat zoveel meer dan alleen minder eten en meer bewegen. De “neem maar een stuk komkommer” adviezen trek ik slecht, want daar vul ik mijn holle kies mee. Juist door lekker te koken en genoeg te eten (niet te ver onder mijn onderhoud) val ik af en die komkommer eet ik zeker wel, maar dan gevuld met tonijnsalade met een lekkere dressing. Lekker!

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.