Rachelle Verhage

Paksoi stamp met kipshoarma

Stampot of ‘stamp’ zoals ik het noem is voor mij de manier om het saaie AVG’tje te ontwijken en je fantasie z’n gang te laten gaan. Zoals deze paksoi stamp met shoarma van kipfilet. Zoals je ziet is die van mij erg waterig, dat is een keuze. Stamp moet zwemmen 😉 

Wat heb je nodig (2-3 personen)?

De stamp:

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 grote paksoi, in reepjes gesneden
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepels roomboter
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje kaneel
  • Sap van 1/2 citroen

De kip shoarma:

  • 300 g kipfilet in reepjes, gekruid met shoarmakruiden en paprikapoeder
  • 200 gram rundergehakt 
  • 1 eetlepel roomboter om in te bakken (of ghee) 

Jus van runderbouillon:

  • 250 ml runderbouillon (van blokje of zelfgemaakt)
  • 1 theelepel mosterd 
  • Peper naar smaak

Hoe maken we het?

Stap 1: de aardappelen koken

  1. Breng een pan met water aan de kook en voeg de aardappel toe.
  2. Kook de aardappelen in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat ze even uitdampen.

Stap 2: de paksoi bereiden

  1. Snijd de paksoi in dunne reepjes. Het witte deel kun je apart houden van het groene blad, omdat dit iets langer nodig heeft om te garen.
  2. In een grote pan smelt je een beetje roomboter (of ghee). Voeg eerst de witte delen van de paksoi toe en roerbak ze kort (ongeveer 3-4 minuten) tot ze beginnen te slinken. Voeg daarna de groene bladeren, het snufje kaneel en sap van een 1/2 citroen  toe en bak nog een minuut mee.

Stap 3: de stamp

  1. Stamp de gekookte aardappelen fijn met een stamper.
  2. Voeg de (rauwe) melk en de resterende roomboter toe en roer tot een smeuĂŻge puree ontstaat.
  3. Voeg vervolgens de gebakken paksoi toe aan de aardappelpuree. Breng alles dan op smaak met peper en roer alles goed door.

Stap 4: de kipshoarma bakken

  1. Verhit in een koekenpan wat kokosolie en bak de kipshoarma (kipfilet gekruid met shoarmakruiden en paprikapoeder) samen met het gehakt (ongekruid) in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en gaar. Ik vind deze combinatie erg lekker (kip en gehakt). 

Stap 5: als laatste de jus van runderbouillon

  1. Voeg de runderbouillon toe aan een steelpannetje en breng het geheel aan de kook. Klik hier hoe je verse bottenbouillon kunt maken.
  2. Roer de mosterd door de ‘jus’ voor extra diepte in de smaak. Laat de ‘jus’ zachtjes pruttelen.

Stap 6: ETEN!

  1. Serveer de paksoi stamppot op een bord.
  2. Leg de gebakken kipshoarma eroverheen.
  3. Giet de warme runderbouillonjus over de stamppot en het vlees.
  4. Ik schep dan het liefste alles door elkaar, totdat het zwemt. En ja ik durf zelfs extra botten bouillon toe te voegen 😉 Je kunt het overigens ook gelijk door elkaar stampen, maar vanavond eten wij het zo. 

Mijn tips:

Je kunt de stamppot ook een extra kick geven door wat knoflook of gebakken rode ui door de aardappelpuree te mengen. Ook lekker met gebakken uitjes! Dit (klik hier) is overigens mijn favoriete mosterd (als Zeeuws meisje, hoe kan het ook anders). 

De Spicy Keukenprinses

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *