Rachelle Verhage

rode peper

Spicy zoete aardappelstamppot met biologische spekjes

Daar zit ik dan. Aan een tafel omringd met mijn gezin. Kinderen, Alex… Ik eet het één en de kinderen eten iets anders. Serieus! Mijn smaak is niet hun smaak, plus ze vinden mij een activist. Een liefdevolle dan. Ik roep “lekker je gif eten” als ze een hamburger in hun mond stoppen (zo eentje van die gele bogen) en laat ze (arme kinderen) in koeienstallen lopen om te zien waar de yoghurt vandaag komt die ze zo graag eten (dat vind ik dan weer iets minder lekker). We houden overigens veel van elkaar, laat dat duidelijk zijn, maar alleen van de boeren eten, puur en onbespoten, en nooit meer in de supermarkt komen is niet wat ze nu willen. Daarom knijp ik vaker een oogje toe (wel met een pittige opmerking vooraf) en eten we een paar keer per week “anders”. Vertaling: zij eten niet wat ik eet.

Daarom is deze spike zoete aardappel stamppot voor 1 persoon.

De ingrediënten

1 zoete aardappel
1/2 winterpeen
1/2 pompoen
Biologische spekjes
1 teentje knoflook (of 2 mag ook)
20 gram peterselie
1 (of een halve) rode peper mét zaden
Peper/zout
Paprikapoeder naar smaak

zoete aardappelstamppot

Hoe maak je het?

  • Je snijdt de zoete aardappel, de winterpeen, de pompoen in stukjes en deze kook je (pompoen doe ik er iets later in, omdat die al iets zachter is) totdat je het “stamp-niveau” bereikt hebt.
  • Ondertussen bak je de spekjes in een beetje ghee (ja, i know spekjes kun je in hun eigen vet bakken, maar wacht nog ff af), de knoflook en de peper (grootte naar wens) lekker knapperig. Vanaf dit punt kan een kind de was doen.
  • Je stampt met een scheutje rauwe melk de zoete aardappel, de winterpeen en de pompoen tot een stamppot. Voeg dan naar smaak de peper, zout en de paprikapoeder toe.
  • Daar schep je de spicy spekjes doorheen met elke laatste druppel vet dat in je pannetje zit en dan kun je aan tafel.
  • O, de peterselie! Deze knip ik klein en roer ik als laatste door de stamppot. 

Ik vind deze stamp echt heerlijk. Natuurlijk doe ik er een hele peper in, maar ook met een halve, zonder zaden, of een kwart is het super lekker. Ik houd van de bite van een rode peper, maar je kunt hem ook eerst in de vijzel tot een pasta smashen, en dan door de spekjes roeren. Ook lekker! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.